Kurczak tandoori

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia tajska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

- 4 nóżki z kurczaka - sok z limetki
- imbir (1 łyżka)
- kmin (1 łyżka)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra (1 łyżka)
- 1 papryczka chilli
- papryka (3 łyżki)
- 1 mały jogurt naturalny
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- barwnik spożywczy - czerwony (1 łyżeczkę)

Sposób przygotowania:

1. Nóżki kurczaka wkładamy do dużej torebki, by zamarynować kurczaka i pominąć zmywanie dodatkowych naczyń.
2. Nie ma nic prostszego- wszystkie przyprawy (jeżeli świeże to posiekane), wrzucamy do worka, dodajemy jogurt, sok z limetki i barwnik spożywczy.
3. Zamykamy torebkę z kurczakiem i przyprawami, i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny w lodówce.
4. Pieczemy nasze czerwone nóżki w 180 stopniach przez 30 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012