Lemoniada imbirowo-pomarańczowa z gruszką

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna,

Głowne składniki: owoce

Okazje: Boże Narodzenie, piknik, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: bez gotowania


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(na 1,5 litra lemoniady)
1 pomarańcza
2 małe gruszki
3 centymetry korzenia imbiru
1 laska cynamonu
1 cytryna
3 łyżki syropu z agawy (klonowego lub miodu)
2 l wrzątku

Sposób przygotowania:

Staram się unikać kupowania napojów, między innymi dlatego, że często są dosładzane i wzmacniane emulgatorami. To co zrobimy w domu zawsze będzie zdrowsze, przede wszystkim dlatego, że wiemy co znajduje się w środku. Jest jeszcze jedna duża zaleta takich domowych napojów – możemy je dowolnie doprawiać, według swojego smaku, nastroju, upodobań. A wprowadzenie do składników imbiru i cynamonu ma dodatkowe działanie – nawet schłodzona lemoniada będzie rozgrzewająca i wzmacniająca odporność, czyli idealna na zimę.

Pomarańczę i cytrynę sparzyć w 0,5 litra wrzątku. Imbir obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić na dno dzbanka. Zetrzeć skórkę z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy. Wycisnąć sok z cytryny i z 1/2 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki. Gruszki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki. Wszystko umieścić w dzbanku. Dołożyć cynamon i dodać syrop. Zalać wrzątkiem (1,5 l), przykryć i zostawić do ostygnięcia. Potem można przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną lemoniadę, albo trzymać ją w temperaturze pokojowej. W lodówce może być przechowywana nawet kilka dni. Po wypiciu połowy, uzupełniłam dzbanek kolejną porcją wrzątku i odrobiną syropu, w ten sposób wypiliśmy ponad dwa litry lemoniady, która z każdym dniem miała coraz bardziej intensywny smak.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012