Przepisy: Kuchnie świata
Lemoniada imbirowo-pomarańczowa z gruszką
- łatwe
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna,
Głowne składniki: owoce
Okazje: Boże Narodzenie, piknik, afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
1 pomarańcza
2 małe gruszki
3 centymetry korzenia imbiru
1 laska cynamonu
1 cytryna
3 łyżki syropu z agawy (klonowego lub miodu)
2 l wrzątku
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i cytrynę sparzyć w 0,5 litra wrzątku. Imbir obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić na dno dzbanka. Zetrzeć skórkę z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy. Wycisnąć sok z cytryny i z 1/2 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki. Gruszki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki. Wszystko umieścić w dzbanku. Dołożyć cynamon i dodać syrop. Zalać wrzątkiem (1,5 l), przykryć i zostawić do ostygnięcia. Potem można przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną lemoniadę, albo trzymać ją w temperaturze pokojowej. W lodówce może być przechowywana nawet kilka dni. Po wypiciu połowy, uzupełniłam dzbanek kolejną porcją wrzątku i odrobiną syropu, w ten sposób wypiliśmy ponad dwa litry lemoniady, która z każdym dniem miała coraz bardziej intensywny smak.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.