Przepisy: Kuchnie świata
Mięso wędzone w sosie chrzanowo-migdałowym
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
400–500 g wędzonej pieczeni wieprzowej
na sos:
3 łyżki masła
3 łyżki miałkiej mąki
400 ml mocnego wywaru mięsnego 300 ml śmietany
40 g obranych migdałów
starty chrzan
cukier
sól
na sos:
3 łyżki masła
3 łyżki miałkiej mąki
400 ml mocnego wywaru mięsnego 300 ml śmietany
40 g obranych migdałów
starty chrzan
cukier
sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę. Nie przestając mieszać powoli wlewamy wywar. Solimy, mieszamy i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie zalewamy śmietaną, do smaku dosładzamy i dosalamy.
Na końcu dodajemy drobno starty chrzan i migdały pokrojone w cienkie plasterki lub paseczki. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z palnika.
Na talerzu rozkładamy plastry podgrzanego mięsa wędzonego i zalewamy przygotowanym sosem.
Na końcu dodajemy drobno starty chrzan i migdały pokrojone w cienkie plasterki lub paseczki. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z palnika.
Na talerzu rozkładamy plastry podgrzanego mięsa wędzonego i zalewamy przygotowanym sosem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.