Mięso wędzone w sosie chrzanowo-migdałowym

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400–500 g wędzonej pieczeni wieprzowej

na sos:

3 łyżki masła
3 łyżki miałkiej mąki
400 ml mocnego wywaru mięsnego 300 ml śmietany
40 g obranych migdałów
starty chrzan
cukier
sól

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę. Nie przestając mieszać powoli wlewamy wywar. Solimy, mieszamy i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie zalewamy śmietaną, do smaku dosładzamy i dosalamy.

Na końcu dodajemy drobno starty chrzan i migdały pokrojone w cienkie plasterki lub paseczki. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z palnika.

Na talerzu rozkładamy plastry podgrzanego mięsa wędzonego i zalewamy przygotowanym sosem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012