Przepisy: Kuchnie świata
Mięso wędzone w sosie powidłowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
400 g karkówki wędzonej
200 g suszonych śliwek
60 g masła
40 g miałkiej mąki
1 łyżka powideł
cytryna
mielony cynamon
cukier i sól
200 g suszonych śliwek
60 g masła
40 g miałkiej mąki
1 łyżka powideł
cytryna
mielony cynamon
cukier i sól
Sposób przygotowania:
Umytą wędzoną karkówkę wsadzamy do gorącej wody i gotujemy. Ugotowane mięso wyjmujemy a w wywarze z mięsa rozgotowujemy suszone śliwki.
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, którą zalewamy wywarem z mięsa wędzonego i rozgotowanych śliwek. Stale mieszając gotujemy tak długo, aż sos będzie jednolity i stosunkowo gęsty. Pod koniec dodajemy do sosu powidła, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mielony cynamon. W razie potrzeby solimy. Jeśli suszone śliwki były kwaśne, sos dosładzamy. Sos przecedzamy przez rzadki durszlak, aby usunąć pestki ze śliwek.
Podajemy z wędzonym mięsem i knedlami.
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, którą zalewamy wywarem z mięsa wędzonego i rozgotowanych śliwek. Stale mieszając gotujemy tak długo, aż sos będzie jednolity i stosunkowo gęsty. Pod koniec dodajemy do sosu powidła, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mielony cynamon. W razie potrzeby solimy. Jeśli suszone śliwki były kwaśne, sos dosładzamy. Sos przecedzamy przez rzadki durszlak, aby usunąć pestki ze śliwek.
Podajemy z wędzonym mięsem i knedlami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.