Przepisy: Kuchnie świata
Muffinki czekoladowo-lawendowe
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: inne
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka miodu
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- dodatkowa czekolada do dekoracji i dodatkowe kwiaty lawendy
Sposób przygotowania:
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietaną i cukrem. W drugiej misce połącz sodę, mąkę, proszek i mąkę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Obie masy wymieszać i 1/4 przelać do innego naczynia. Mniejszą porcję wymieszać z miodem i kwiatami lawendy, drugą z czekoladowym masłem.
4. Silikonowe foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, albo wysmaruj masłem.
6. Nalewaj po 1 i 1/2 łyżki masy czekoladowej i po 1/2 łyżki masy lawendowej.
7. Po 25 minutach będą złoto-brązowe.
8. Można je dekorować dwoma rodzajami czekolady i kwiatami lawendy :).
Więcej przepisów na http://iloffood.blogspot.com/
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.