Muffinki czekoladowo-lawendowe

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia Ameryki Północnej

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:


- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka miodu
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- dodatkowa czekolada do dekoracji i dodatkowe kwiaty lawendy

Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy masło z 25 g mlecznej i 25 g gorzkiej czekolady.
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietaną i cukrem. W drugiej misce połącz sodę, mąkę, proszek i mąkę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Obie masy wymieszać i 1/4 przelać do innego naczynia. Mniejszą porcję wymieszać z miodem i kwiatami lawendy, drugą z czekoladowym masłem.
4. Silikonowe foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, albo wysmaruj masłem.
6. Nalewaj po 1 i 1/2 łyżki masy czekoladowej i po 1/2 łyżki masy lawendowej.
7. Po 25 minutach będą złoto-brązowe.
8. Można je dekorować dwoma rodzajami czekolady i kwiatami lawendy :).

Więcej przepisów na http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012