Okruszkowy sernik

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia francuska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: nabiał , owoce,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g białego, półtłustego sera, zmielonego
4 jajka, żołtka oddzielone od białek
200 g cukru pudru, przesianego
1 mała puszka brzoskwiń w syropie, owoce odsączone i pokrojone na kawałki
1 filiżanka gęstej śmietany
8 łyżki masła, stopionego
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel esencji waniliowej
150 g herbatników, pokruszonych
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Stopione w rondelku 4 łyżki masła wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wsypać pokruszone herbatniki, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 2 minuty, ciągle mieszając. Odłożyć 3 łyżki okruszkowego ciasta, a resztę wysypać na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Ugnieść lekko łyżką i odstawić w chłodne miejsce. Ubić w rondelku 4 żółtka i 2 białka z 170 g cukru pudru. Przełożyć do dużej miski biały ser, dadać jajeczną masę i cukier waniliowy. Ucierać mikserem przez 5 minut (drewnianym tłuczkiem - 10 minut). Wlać śmietanę i ucierać jeszcze przez 3 minuty. W końcu dodać esencję waniliową, sok z cytryny, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ubić sztywną pianę z 2 białek i 30 g cukru pudru. Na okruszkowym spodzie ułożyć serową masę, przykryć kawałkami brzoskwiń. Na owocach rozsmarować ubitą pianę. Posypać ciasto 3 łyżkami ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec około 30 minut. Ser po upieczeniu powinien mieć świeży, twarożkowy smak a piana lekkko żółtawy kolor na wierzch położyć resztę pozostałych kawałków lub plastrów brzoskwiń.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012