Pancake (naleśnik drożdżowy)

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, podwieczorek

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

(300 g ciasta)

150 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
100 g mąki pszennej typ 500
1 torebka drożdży w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
20 g masła, sól

Sposób przygotowania:

Do miseczki wsypać mąkę z dodatkiem ½ torebki drożdży w proszku i szczypty soli.
Dodać jajko, cukier oraz cukier waniliowy.

Wlać mleko i wymieszać wszystko energicznie do otrzymania gładkiej i jednolitej masy.

Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby odpoczęło.
Podgrzać teflonową patelnię o średnicy dna 10 cm delikatnie nasmarowaną masłem.
Wlać jedną łyżkę wazową ciasta i smażyć na małym ogniu około trzech minut.
Gdy naleśnik się zarumieni, odwrócić go i smażyć przez około dwie minuty.

Podawać gorące.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012