Przepisy: Kuchnie świata
Pancake (naleśnik drożdżowy)
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 2 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
(300 g ciasta)
150 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
100 g mąki pszennej typ 500
1 torebka drożdży w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
20 g masła, sól
150 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
100 g mąki pszennej typ 500
1 torebka drożdży w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
20 g masła, sól
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypać mąkę z dodatkiem ½ torebki drożdży w proszku i szczypty soli.
Dodać jajko, cukier oraz cukier waniliowy.
Wlać mleko i wymieszać wszystko energicznie do otrzymania gładkiej i jednolitej masy.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby odpoczęło.
Podgrzać teflonową patelnię o średnicy dna 10 cm delikatnie nasmarowaną masłem.
Wlać jedną łyżkę wazową ciasta i smażyć na małym ogniu około trzech minut.
Gdy naleśnik się zarumieni, odwrócić go i smażyć przez około dwie minuty.
Podawać gorące.
Dodać jajko, cukier oraz cukier waniliowy.
Wlać mleko i wymieszać wszystko energicznie do otrzymania gładkiej i jednolitej masy.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby odpoczęło.
Podgrzać teflonową patelnię o średnicy dna 10 cm delikatnie nasmarowaną masłem.
Wlać jedną łyżkę wazową ciasta i smażyć na małym ogniu około trzech minut.
Gdy naleśnik się zarumieni, odwrócić go i smażyć przez około dwie minuty.
Podawać gorące.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.