Przepisy: Kuchnie świata
Pasztet z wątróbek kaczych, w zalewie z miodu pitnego z jabłkami w karmelu
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g tłustych wątróbek kaczych (foie gras)
500 ml mleka
Zalewa:
100 ml Ice Wine
50 ml miodu pitnego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Sos:
200 ml soku z buraków czerwonych
3 łyżki miodu
ocet
szczypta chilli
sól
Dodatki:
3 jabłka
1 łyżeczka cukru cynamonowego
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka masła
pędy groszku
zielone zioła do dekoracji
500 ml mleka
Zalewa:
100 ml Ice Wine
50 ml miodu pitnego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Sos:
200 ml soku z buraków czerwonych
3 łyżki miodu
ocet
szczypta chilli
sól
Dodatki:
3 jabłka
1 łyżeczka cukru cynamonowego
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka masła
pędy groszku
zielone zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wątróbki wkładamy na noc do mleka. Następnie płuczemy, suszymy, dzielimy na kawałki i usuwamy ewentualne żyłki i błony.
Mieszamy wino lodowe, miód pitny, łyżeczkę soli, cukier i biały pieprz, wkładamy oczyszczone wątróbki i pozostawiamy na noc, aby się marynowały. Następnie lekko mieszamy i odlewamy nadmiar płynu.
Na przygotowany wcześniej mocny pergamin (ewentualnie folię spożywczą lub aluminiową) nakładamy marynowane kawałki wątróbki, rękami formujemy wałeczek i bardzo mocno zawijamy. Powstałe zawiniątko na końcach mocno ściskamy – jeśli używamy pergaminu, końce zawiązujemy sznurkami, jeśli używa folii spożywczej, pakunek owijamy jeszcze folią aluminiową i końce mocno ściągamy.
Przygotowany wałek wkładamy do wrzącej wody, którą od razu zdejmujemy z palnika i wałeczek pozostawiamy w niej na 5 minut. Następnie wyjmujemy go z gorącej wody, wkładamy szybko do wody z lodem i pozostawiamy co najmniej przez noc, najlepiej jednak na 24 godziny.
Sok z buraków czerwonych wygotowujemy do jednej trzeciej objętości, dodajemy miód i chilli, szczyptę soli i kilka kropli octu. Uwaga, smak jest bardzo ostry i sosu będziemy potrzebować tylko odrobinę.
Obieramy jabłko i kroimy w plasterki, pozostałe jabłka kroimy w kostkę.
Plasterki jabłek posypujemy cukrem cynamonowym zmieszanym ze zwykłym cukrem, następnie rozgrzewamy na patelni masło i jabłka na nim z obu stron opiekamy. Wyjmujemy i wkładamy na patelnię kostki jabłek, podgrzewamy i zdejmujemy z palnika.
Na koniec ostrożnie rozpakowujemy pakunek z wątróbkami kroimy pasztet ciepłym nożem na kawałki.
Na talerzach rozkładamy najpierw plasterki jabłek, dodajemy pasztet, kostki jabłek i na koniec kilka kropli sosu, pędy groszku lub zielone zioła.
Dodatki:
Tosty lub białe pieczywo
Mieszamy wino lodowe, miód pitny, łyżeczkę soli, cukier i biały pieprz, wkładamy oczyszczone wątróbki i pozostawiamy na noc, aby się marynowały. Następnie lekko mieszamy i odlewamy nadmiar płynu.
Na przygotowany wcześniej mocny pergamin (ewentualnie folię spożywczą lub aluminiową) nakładamy marynowane kawałki wątróbki, rękami formujemy wałeczek i bardzo mocno zawijamy. Powstałe zawiniątko na końcach mocno ściskamy – jeśli używamy pergaminu, końce zawiązujemy sznurkami, jeśli używa folii spożywczej, pakunek owijamy jeszcze folią aluminiową i końce mocno ściągamy.
Przygotowany wałek wkładamy do wrzącej wody, którą od razu zdejmujemy z palnika i wałeczek pozostawiamy w niej na 5 minut. Następnie wyjmujemy go z gorącej wody, wkładamy szybko do wody z lodem i pozostawiamy co najmniej przez noc, najlepiej jednak na 24 godziny.
Sok z buraków czerwonych wygotowujemy do jednej trzeciej objętości, dodajemy miód i chilli, szczyptę soli i kilka kropli octu. Uwaga, smak jest bardzo ostry i sosu będziemy potrzebować tylko odrobinę.
Obieramy jabłko i kroimy w plasterki, pozostałe jabłka kroimy w kostkę.
Plasterki jabłek posypujemy cukrem cynamonowym zmieszanym ze zwykłym cukrem, następnie rozgrzewamy na patelni masło i jabłka na nim z obu stron opiekamy. Wyjmujemy i wkładamy na patelnię kostki jabłek, podgrzewamy i zdejmujemy z palnika.
Na koniec ostrożnie rozpakowujemy pakunek z wątróbkami kroimy pasztet ciepłym nożem na kawałki.
Na talerzach rozkładamy najpierw plasterki jabłek, dodajemy pasztet, kostki jabłek i na koniec kilka kropli sosu, pędy groszku lub zielone zioła.
Dodatki:
Tosty lub białe pieczywo
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.