Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pasztet z wątróbek kaczych, w zalewie z miodu pitnego z jabłkami w karmelu

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

200 g tłustych wątróbek kaczych (foie gras)
500 ml mleka

Zalewa:

100 ml Ice Wine
50 ml miodu pitnego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Sos:

200 ml soku z buraków czerwonych
3 łyżki miodu
ocet
szczypta chilli
sól

Dodatki:

3 jabłka
1 łyżeczka cukru cynamonowego
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka masła
pędy groszku
zielone zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wątróbki wkładamy na noc do mleka. Następnie płuczemy, suszymy, dzielimy na kawałki i usuwamy ewentualne żyłki i błony.

Mieszamy wino lodowe, miód pitny, łyżeczkę soli, cukier i biały pieprz, wkładamy oczyszczone wątróbki i pozostawiamy na noc, aby się marynowały. Następnie lekko mieszamy i odlewamy nadmiar płynu.

Na przygotowany wcześniej mocny pergamin (ewentualnie folię spożywczą lub aluminiową) nakładamy marynowane kawałki wątróbki, rękami formujemy wałeczek i bardzo mocno zawijamy. Powstałe zawiniątko na końcach mocno ściskamy – jeśli używamy pergaminu, końce zawiązujemy sznurkami, jeśli używa folii spożywczej, pakunek owijamy jeszcze folią aluminiową i końce mocno ściągamy.

Przygotowany wałek wkładamy do wrzącej wody, którą od razu zdejmujemy z palnika i wałeczek pozostawiamy w niej na 5 minut. Następnie wyjmujemy go z gorącej wody, wkładamy szybko do wody z lodem i pozostawiamy co najmniej przez noc, najlepiej jednak na 24 godziny.

Sok z buraków czerwonych wygotowujemy do jednej trzeciej objętości, dodajemy miód i chilli, szczyptę soli i kilka kropli octu. Uwaga, smak jest bardzo ostry i sosu będziemy potrzebować tylko odrobinę.

Obieramy jabłko i kroimy w plasterki, pozostałe jabłka kroimy w kostkę.

Plasterki jabłek posypujemy cukrem cynamonowym zmieszanym ze zwykłym cukrem, następnie rozgrzewamy na patelni masło i jabłka na nim z obu stron opiekamy. Wyjmujemy i wkładamy na patelnię kostki jabłek, podgrzewamy i zdejmujemy z palnika.

Na koniec ostrożnie rozpakowujemy pakunek z wątróbkami kroimy pasztet ciepłym nożem na kawałki.

Na talerzach rozkładamy najpierw plasterki jabłek, dodajemy pasztet, kostki jabłek i na koniec kilka kropli sosu, pędy groszku lub zielone zioła.

Dodatki:

Tosty lub białe pieczywo


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012