Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Paznaunska zupa serowa z grzankami

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

40 g rozpuszczonego masła
1 mała cebula
40 g mąki
litr bulionu wołowego
125 ml słodkiej śmietanki
125 ml kwaśnej śmietanki
odrobina białego wina
listek laurowy
ząbek czosnku
łyżka stołowa posiekanej rzeżuchy
łyżeczka suszonej bazylii
120 g pikantnego tartego sera Almkäse
120 g łagodnego tartego sera Almkäse
sól
pieprz
masło
mały chleb wiejski

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę lekko podsmażamy na maśle, aż się nieco zeszkli, następnie dodajemy mąki i dolewamy bulionu. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy białe wino, listek laurowy, posiekany czosnek i bazylię, po czym gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Słodką i kwaśną śmietanę dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, po czym dosypujemy starty ser. Gotujemy mieszając, by zupa się nie przypaliła. Na koniec dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Chleb kroimy na drobna kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy grzanki, aż będą przyrumienione i chrupiące. Zupę podajemy z grzankami, odrobiną śmietany i rzeżuchą.

Rada Córki Burmistrza Ischgl: Przy podgrzewaniu zupy należy ją często zamieszać, w innym wypadku łatwo może się przypalić!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012