Przepisy: Kuchnie świata
Paznaunska zupa serowa z grzankami
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
40 g rozpuszczonego masła
1 mała cebula
40 g mąki
litr bulionu wołowego
125 ml słodkiej śmietanki
125 ml kwaśnej śmietanki
odrobina białego wina
listek laurowy
ząbek czosnku
łyżka stołowa posiekanej rzeżuchy
łyżeczka suszonej bazylii
120 g pikantnego tartego sera Almkäse
120 g łagodnego tartego sera Almkäse
sól
pieprz
masło
mały chleb wiejski
1 mała cebula
40 g mąki
litr bulionu wołowego
125 ml słodkiej śmietanki
125 ml kwaśnej śmietanki
odrobina białego wina
listek laurowy
ząbek czosnku
łyżka stołowa posiekanej rzeżuchy
łyżeczka suszonej bazylii
120 g pikantnego tartego sera Almkäse
120 g łagodnego tartego sera Almkäse
sól
pieprz
masło
mały chleb wiejski
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę lekko podsmażamy na maśle, aż się nieco zeszkli, następnie dodajemy mąki i dolewamy bulionu. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy białe wino, listek laurowy, posiekany czosnek i bazylię, po czym gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Słodką i kwaśną śmietanę dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, po czym dosypujemy starty ser. Gotujemy mieszając, by zupa się nie przypaliła. Na koniec dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Chleb kroimy na drobna kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy grzanki, aż będą przyrumienione i chrupiące. Zupę podajemy z grzankami, odrobiną śmietany i rzeżuchą.
Rada Córki Burmistrza Ischgl: Przy podgrzewaniu zupy należy ją często zamieszać, w innym wypadku łatwo może się przypalić!
Chleb kroimy na drobna kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy grzanki, aż będą przyrumienione i chrupiące. Zupę podajemy z grzankami, odrobiną śmietany i rzeżuchą.
Rada Córki Burmistrza Ischgl: Przy podgrzewaniu zupy należy ją często zamieszać, w innym wypadku łatwo może się przypalić!
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.