Przepisy: Kuchnie świata
Pieczeń wołowa na czosnku, ze szpinakiem i knedlami ziemniaczanymi
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g antrykotu wołowego
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
50 ml oleju
100 g masła
sól
szpinak:
1 kg mrożonego szpinaku w listkach
1 duża cebula
2 łyżki mąki
4 ząbki czosnku
2–3 jajka
olej
sól
knedle ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
łyżka mleka
ok. 400 g mąki grubo mielonej
3 łyżki gruboziarnistej kaszy manny
sól
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
50 ml oleju
100 g masła
sól
szpinak:
1 kg mrożonego szpinaku w listkach
1 duża cebula
2 łyżki mąki
4 ząbki czosnku
2–3 jajka
olej
sól
knedle ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
łyżka mleka
ok. 400 g mąki grubo mielonej
3 łyżki gruboziarnistej kaszy manny
sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczony antrykot kroimy w plastry, zbijamy i solimy. Na patelni podgrzewamy olej, opiekamy na nim plastry mięsa z obu stron, wyjmujemy i odkładamy.
Na rozgrzanym po smażeniu mięsa oleju, spieniamy drobno pokrojoną cebulę i zaraz wkładamy z powrotem mięso na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i część masła. Kiedy masło się rozpuści, podlewamy wodą tak, aby mięso było zakryte, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy masło.
Szpinak
Na rozgrzanym oleju spieniamy cebulę, zasypujemy mąką, zarumieniamy i dodajemy szpinak, solimy. Jak tylko szpinak puści sok, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę dusimy, dodajemy jajka, mieszamy.
Knedle ziemniaczane
Ziemniaki, dzień wcześniej ugotowane w łupinach, obieramy, ścieramy na grubej tarce, w misce solimy i mieszamy z jajkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę i stopniowo dodajemy do nich mąkę z kaszą, aż ciasto przestanie się kleić. Z ciasta formujemy szyszki i gotujemy je w posolonej wodzie około 20 minut.
Na rozgrzanym po smażeniu mięsa oleju, spieniamy drobno pokrojoną cebulę i zaraz wkładamy z powrotem mięso na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i część masła. Kiedy masło się rozpuści, podlewamy wodą tak, aby mięso było zakryte, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy masło.
Szpinak
Na rozgrzanym oleju spieniamy cebulę, zasypujemy mąką, zarumieniamy i dodajemy szpinak, solimy. Jak tylko szpinak puści sok, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę dusimy, dodajemy jajka, mieszamy.
Knedle ziemniaczane
Ziemniaki, dzień wcześniej ugotowane w łupinach, obieramy, ścieramy na grubej tarce, w misce solimy i mieszamy z jajkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę i stopniowo dodajemy do nich mąkę z kaszą, aż ciasto przestanie się kleić. Z ciasta formujemy szyszki i gotujemy je w posolonej wodzie około 20 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.