Pieczeń wołowa na czosnku, ze szpinakiem i knedlami ziemniaczanymi

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g antrykotu wołowego
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
50 ml oleju
100 g masła
sól

szpinak:

1 kg mrożonego szpinaku w listkach
1 duża cebula
2 łyżki mąki
4 ząbki czosnku
2–3 jajka
olej
sól

knedle ziemniaczane:

1 kg ziemniaków
2 jajka
łyżka mleka
ok. 400 g mąki grubo mielonej
3 łyżki gruboziarnistej kaszy manny
sól

Sposób przygotowania:

Oczyszczony antrykot kroimy w plastry, zbijamy i solimy. Na patelni podgrzewamy olej, opiekamy na nim plastry mięsa z obu stron, wyjmujemy i odkładamy.

Na rozgrzanym po smażeniu mięsa oleju, spieniamy drobno pokrojoną cebulę i zaraz wkładamy z powrotem mięso na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i część masła. Kiedy masło się rozpuści, podlewamy wodą tak, aby mięso było zakryte, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy masło.

Szpinak

Na rozgrzanym oleju spieniamy cebulę, zasypujemy mąką, zarumieniamy i dodajemy szpinak, solimy. Jak tylko szpinak puści sok, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę dusimy, dodajemy jajka, mieszamy.

Knedle ziemniaczane

Ziemniaki, dzień wcześniej ugotowane w łupinach, obieramy, ścieramy na grubej tarce, w misce solimy i mieszamy z jajkami roztrzepanymi z łyżką mleka. Ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę i stopniowo dodajemy do nich mąkę z kaszą, aż ciasto przestanie się kleić. Z ciasta formujemy szyszki i gotujemy je w posolonej wodzie około 20 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012