Pieczeń z jajami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: bezglutenowa, niskokaloryczna, inna,

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, Sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- ok. 1 kg zmielonego mięsa drobiowego (ja postawiłam na drobiowe, gdyż lubię delikatne i niskokaloryczne eksperymenty kulinarne, ale jeśli ktoś lubi lub po prostu ma inne mięsiwo i jest gotów je upiec z jajem - bardzo proszę!)
- 1 duża cebula (lub 2 nieduże)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka, koperek
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- 2 jajka nieugotowane
- przydadzą się: foremka do pieczenia (polecam silikonowe formy!), pędzelek do smarowania i deko dobrego nastroju

Sposób przygotowania:

Mięso zmieliłam osobiście - zawsze to robię, bo inwestycja w dobrą maszynkę do mielenia daje mi poczucie świadomości tego, że jem dokładnie to, co chcę jeść. Cebulę posiekałam w drobną kostkę, zeszkliłam ją na patelni (z racji ograniczania tłuszczów robię to po prostu rzucając cebulę na patelnię z odrobiną wody) i wymieszałam z mięsem. Czosnek rozdrobniłam i również wrzuciłam do mięsa. dodałam przyprawy do smaku. W międzyczasie nastawiłam piekarnik na 180 stopni. Następnie w ruch poszły jajka - te nieugotowane. Rozdzieliłam białka od żółtek i ubiłam je w sztywną pianę, którą wymieszałam z przyprawionym już mięsem. Dzięki białku mięso nie będzie takie "przybite" po upieczeniu. Teraz przyszła część na finalną część przygotowań. Ugotowane jajka brałam ze skorupek. Zaczęłam przekładać mięso do silikonowej foremki - nie wymaga to użycia tłuszczu, bo taka forma świetnie trzyma ciasta, a po upieczeniu sama odchodzi od niego bez ryzyka uszkodzenia. Najpierw wyłożyłam dół foremki mięsem, na to ułożyłam w rządku jajka, a na koniec przykryłam jajka ciasną kołderką z reszty przygotowanego mięsa. Na całość czekał już piekarnik rozgrzany do ok 180 stopni. Pieczeń powinna być w nim około godziny. Jeśli za bardzo wysycha podczas pieczenia, proponuję na dno piekarnika stawić kokilkę z wodą - ta parując skutecznie nawilży nasz wypiek. Gdy czas pieczenia zbliża się ku końcowi, należy w niewielkiej miseczce rozbełtać żółtka oraz przygotować pędzelek do smarowania cista. Prawie gotową pieczeń proponuję posmarować z wierzchu żółtkiem, co nada jej przepiękny złocisty kolor. Posmarowane wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut. Gdy pieczeń jest gotowa, wyjmujemy ją i ozdabiamy jej wierzch kolorowymi przyprawami - ja pokusiłam się o mazurkową mozaikę ze sproszkowanej papryki i koperku. Kiedy pieczeń ostygnie można wyjąć ją z foremki i nic, tylko próbować! Gwarantuję, że zauroczy Was nie tylko smak tej prostej, ale jakże oryginalnej potrawy, ale też fajny efekt wizualny, bo krojenie tej pieczeni wiąże się z "odnajdywaniem" kolejnych jaj. Warto spróbować!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012