Przepisy: Kuchnie świata
Pieczone mięso jelenie z kapustą
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
700 g udźców jelenia lub dzika
2 łyżki oleju
pieprz mielony
rozkruszony jałowiec
1 cl jałowcówki
1 mała cebula
150 ml czerwonego wina
250 ml wywaru
10 g masła
sól
kapusta:
1/4 główki kapusty
1 cebula
40 g masła
2 łyżki marmolady borówkowej
200 ml czerwonego wina
sól
2 łyżki oleju
pieprz mielony
rozkruszony jałowiec
1 cl jałowcówki
1 mała cebula
150 ml czerwonego wina
250 ml wywaru
10 g masła
sól
kapusta:
1/4 główki kapusty
1 cebula
40 g masła
2 łyżki marmolady borówkowej
200 ml czerwonego wina
sól
Sposób przygotowania:
Mięso czyścimy, przyprawiamy pieprzem i jałowcem i na gorącym oleju szybko opiekamy z obu stron, dodajemy pokrojoną w kostki cebulę, pryskamy gorzałką, (możemy też podpalić), podlewamy czerwonym winem, wywarem, gotujemy 5 minut, dodajemy masło, by uzyskać delikatny smak, na koniec solimy.
Kapustę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostki. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy kapustę, marmoladę borówkową, podsmażamy i podlewamy czerwonym winem. Solimy i dusimy jeszcze około 20 minut.
Kapustę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostki. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy kapustę, marmoladę borówkową, podsmażamy i podlewamy czerwonym winem. Solimy i dusimy jeszcze około 20 minut.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.