Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczone mięso jelenie z kapustą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

700 g udźców jelenia lub dzika
2 łyżki oleju
pieprz mielony
rozkruszony jałowiec
1 cl jałowcówki
1 mała cebula
150 ml czerwonego wina
250 ml wywaru
10 g masła
sól

kapusta:
1/4 główki kapusty
1 cebula
40 g masła
2 łyżki marmolady borówkowej
200 ml czerwonego wina
sól

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, przyprawiamy pieprzem i jałowcem i na gorącym oleju szybko opiekamy z obu stron, dodajemy pokrojoną w kostki cebulę, pryskamy gorzałką, (możemy też podpalić), podlewamy czerwonym winem, wywarem, gotujemy 5 minut, dodajemy masło, by uzyskać delikatny smak, na koniec solimy.

Kapustę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostki. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy kapustę, marmoladę borówkową, podsmażamy i podlewamy czerwonym winem. Solimy i dusimy jeszcze około 20 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012