Przepisy: Kuchnie świata
Pieczone żeberka wieprzowe z ciastem ziemniaczanym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
żeberka:
2 kg żeberek wieprzowych
300 g keczupu
1 łyżeczka kawy mielonej
40 g czosnku
100 g cebuli
100 g musztardy gruboziarnistej
50 g cukru kryształu
100 ml Budvaru 12°
sól
kolorowy pieprz
ciasto ziemniaczane:
1 kg obranych surowych ziemniaków
5 jajek
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
42 g drożdży
2 łyżeczki cukru kryształu
100 ml wody
50 g czosnku
30 g suszonych grzybów
majeranek
tarty kminek
sól
pieprz
smalec do natłuszczenia piekarnika i bułka tarta
2 kg żeberek wieprzowych
300 g keczupu
1 łyżeczka kawy mielonej
40 g czosnku
100 g cebuli
100 g musztardy gruboziarnistej
50 g cukru kryształu
100 ml Budvaru 12°
sól
kolorowy pieprz
ciasto ziemniaczane:
1 kg obranych surowych ziemniaków
5 jajek
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
42 g drożdży
2 łyżeczki cukru kryształu
100 ml wody
50 g czosnku
30 g suszonych grzybów
majeranek
tarty kminek
sól
pieprz
smalec do natłuszczenia piekarnika i bułka tarta
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek drobno kroimy, dodajemy keczup, musztardę, kawę, piwo i przyprawy. Mmieszamy gęstą marynatę, do której wkładamy żeberka i pozostawiamy, najlepiej na całą noc.
Marynowane żeberka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30–40 minut w 170 °C.
Ciasto ziemniaczane
Łączymy drożdże, cukier, letnią wodę i garść mąki i przygotowujemy zaczyn. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę, żółtka, zaczyn, prasowany czosnek, grzyby, majeranek, sól, pieprz i tarty kminek.
Ciasto dokładnie mieszamy, dodajemy gęstą pianę z białek i wkładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy w temp. 170 °C około 1 godziny.
Marynowane żeberka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30–40 minut w 170 °C.
Ciasto ziemniaczane
Łączymy drożdże, cukier, letnią wodę i garść mąki i przygotowujemy zaczyn. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę, żółtka, zaczyn, prasowany czosnek, grzyby, majeranek, sól, pieprz i tarty kminek.
Ciasto dokładnie mieszamy, dodajemy gęstą pianę z białek i wkładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy w temp. 170 °C około 1 godziny.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.