Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczone żeberka wieprzowe z ciastem ziemniaczanym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

żeberka:

2 kg żeberek wieprzowych
300 g keczupu
1 łyżeczka kawy mielonej
40 g czosnku
100 g cebuli
100 g musztardy gruboziarnistej
50 g cukru kryształu
100 ml Budvaru 12°
sól
kolorowy pieprz

ciasto ziemniaczane:

1 kg obranych surowych ziemniaków
5 jajek
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
42 g drożdży
2 łyżeczki cukru kryształu
100 ml wody
50 g czosnku
30 g suszonych grzybów
majeranek
tarty kminek
sól
pieprz
smalec do natłuszczenia piekarnika i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek drobno kroimy, dodajemy keczup, musztardę, kawę, piwo i przyprawy. Mmieszamy gęstą marynatę, do której wkładamy żeberka i pozostawiamy, najlepiej na całą noc.

Marynowane żeberka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30–40 minut w 170 °C.

Ciasto ziemniaczane

Łączymy drożdże, cukier, letnią wodę i garść mąki i przygotowujemy zaczyn. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę, żółtka, zaczyn, prasowany czosnek, grzyby, majeranek, sól, pieprz i tarty kminek.

Ciasto dokładnie mieszamy, dodajemy gęstą pianę z białek i wkładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy w temp. 170 °C około 1 godziny.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012