Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczone ziemniaki ze śmietaną, jajkami i suszonymi grzybami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

300 g gotowanych ziemniaków
20-30 g mieszanki suszonych grzybów
2-3 łyżki śmietany
1-2 jajka
60-80 g kaszy lub grubo mielonej mąki (np. krupczatki)
1 cebula
ząbki czosnku kminek
majeranek
imbir
sól
150 g skwarków lub mięsa wędzonego
1 łyżka masła
bułka tarta do podsypania

Sposób przygotowania:

Grzyby suszone najpierw moczymy około 10-12 minut w masie z jajek, śmietany i kaszy. Skwarki lub posiekane mięso wędzone lekko podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy sól, czosnek, kminek, majeranek i imbir.

Brytfannę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Połowę ugotowanych ziemniaków kroimy w plastry i rozkładamy w brytfannie. Dodajemy mieszankę podsmażonych skwarków i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Podpiekamy a następnie dodajem namoczone grzyby i dopiekamy.

Dodatki:

Sałatka warzywna


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012