Przepisy: Kuchnie świata
Pieczony kurczak z jabłkami w delikatnym sosie jałowcowym
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2500 g oczyszczonego kurczaka
125 g masła
1000 g jabłek
2 g soli
100 g cebuli
2 g ziela angielskiego
przecier pomidorowy
2 g ziaren pieprzu
0,3 g liści laurowych
3 g jałowca
150 g masła
400 ml 33 proc. śmietany
200 ml 21 proc. śmietany
125 g masła
1000 g jabłek
2 g soli
100 g cebuli
2 g ziela angielskiego
przecier pomidorowy
2 g ziaren pieprzu
0,3 g liści laurowych
3 g jałowca
150 g masła
400 ml 33 proc. śmietany
200 ml 21 proc. śmietany
Sposób przygotowania:
Kurczaka solimy z wierzchu i w środku. Nadziewamy masłem i obranymi ze skórki jabłkami, z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Wkładamy do piekarnika.
Dodajemy oczyszczoną, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, przecier, masło i jałowiec. Podlewamy gorącą wodą i pieczemy kurczaka najpierw pod przykryciem, później odkrywamy. Ogółem pieczemy około 45 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmiemy z sosu, który następnie przecieramy i dodajemy śmietanę. Porcje kurczaka serwujemy z jabłkami i sosem.
Dodajemy oczyszczoną, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, przecier, masło i jałowiec. Podlewamy gorącą wodą i pieczemy kurczaka najpierw pod przykryciem, później odkrywamy. Ogółem pieczemy około 45 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmiemy z sosu, który następnie przecieramy i dodajemy śmietanę. Porcje kurczaka serwujemy z jabłkami i sosem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.