Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczony kurczak z jabłkami w delikatnym sosie jałowcowym

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2500 g oczyszczonego kurczaka
125 g masła
1000 g jabłek
2 g soli
100 g cebuli
2 g ziela angielskiego
przecier pomidorowy
2 g ziaren pieprzu
0,3 g liści laurowych
3 g jałowca
150 g masła
400 ml 33 proc. śmietany
200 ml 21 proc. śmietany

Sposób przygotowania:

Kurczaka solimy z wierzchu i w środku. Nadziewamy masłem i obranymi ze skórki jabłkami, z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Wkładamy do piekarnika.
Dodajemy oczyszczoną, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, przecier, masło i jałowiec. Podlewamy gorącą wodą i pieczemy kurczaka najpierw pod przykryciem, później odkrywamy. Ogółem pieczemy około 45 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmiemy z sosu, który następnie przecieramy i dodajemy śmietanę. Porcje kurczaka serwujemy z jabłkami i sosem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012