Piernik domowy

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2-3 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
około 200 g miodu
500 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
1 opakowanie przyprawy do piernika
50-80 g łuskanych orzechów
tłuszcz do natłuszczenia brytfanny
mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy żółtka, masło, cukier i wszystko ucieramy. Potem wlewamy podgrzany miód. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika i tartymi orzechami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy.

Ciasto wkładamy do natłuszczonej i podsypanej mąką brytfanny. Powoli pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012