Przepisy: Kuchnie świata
Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,
Sposób przygotowania: marynowane , pieczone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 piersi z kurczaka - 4 połówki
Nadzienie:
suszone pomidory w oliwie/suszone pomidory w plasterkach - 50 gram
czosnek - 5 średnich ząbków
natka pietruszki
Marynata:
oliwa - 2 stołowe łyżki
sól, pieprz, majeranek,tymianek lub zioła prowansalskie
musztarda - 2 stołowe łyżki
sos balsamiczny - do skropienia już przygotowanego na talerzu dania
Nadzienie:
suszone pomidory w oliwie/suszone pomidory w plasterkach - 50 gram
czosnek - 5 średnich ząbków
natka pietruszki
Marynata:
oliwa - 2 stołowe łyżki
sól, pieprz, majeranek,tymianek lub zioła prowansalskie
musztarda - 2 stołowe łyżki
sos balsamiczny - do skropienia już przygotowanego na talerzu dania
Sposób przygotowania:
Marynata:
Wymieszać oliwę z musztardą, dodać sól, świeżo zmielony pieprz, zioła.
Mięso:
piersi z kurczaka przekroić wzdłuż i posmarować marynatą, włożyć do środka plastry suszonych pomidorów w oliwie, pokrojony w cienkie plastry czosnek, posiekaną natkę pietruszki.
Każdą połówkę związać nicią kucharską tak, żeby mięso się nie rozpadło w trakcie pieczenia, zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na kilka godzin lub na noc)
Po wyjęciu mięsa z lodówki, wyłożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego do 200' piekarnika. Piec około godziny.
Po upieczeniu każdą połówkę pokroić na skos, na talerzu skropić sosem balsamicznym
Podawać z ugotowanymi na parze brokułami, brukselką.
Wymieszać oliwę z musztardą, dodać sól, świeżo zmielony pieprz, zioła.
Mięso:
piersi z kurczaka przekroić wzdłuż i posmarować marynatą, włożyć do środka plastry suszonych pomidorów w oliwie, pokrojony w cienkie plastry czosnek, posiekaną natkę pietruszki.
Każdą połówkę związać nicią kucharską tak, żeby mięso się nie rozpadło w trakcie pieczenia, zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na kilka godzin lub na noc)
Po wyjęciu mięsa z lodówki, wyłożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego do 200' piekarnika. Piec około godziny.
Po upieczeniu każdą połówkę pokroić na skos, na talerzu skropić sosem balsamicznym
Podawać z ugotowanymi na parze brokułami, brukselką.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.