Przepisy: Kuchnie świata
Pikantne krążki piwne
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
około 250 ml piwa o niższej zawartości ekstraktu
30 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g oleju lub smalcu
pieprz mielony
sól
mąka do wałkowania ciasta
białko
kminek lub sezam
około 250 ml piwa o niższej zawartości ekstraktu
30 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g oleju lub smalcu
pieprz mielony
sól
mąka do wałkowania ciasta
białko
kminek lub sezam
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę i robimy w niej dołek, do którego kładziemy rozdrobnione drożdże, cukier i małą ilość letniego piwa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczyn lekko wyrósł.
Następnie dodajemy sól, olej (smalec), trochę pieprzu i pozostałe letnie piwo. Wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto, które znowu pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta kroimy mniejsze kawałki i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy z nich krążki. Układamy je na blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezamem lub kminkiem i pieczemy.
Następnie dodajemy sól, olej (smalec), trochę pieprzu i pozostałe letnie piwo. Wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto, które znowu pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta kroimy mniejsze kawałki i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy z nich krążki. Układamy je na blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezamem lub kminkiem i pieczemy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.