Pikantne krążki piwne

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
około 250 ml piwa o niższej zawartości ekstraktu
30 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g oleju lub smalcu
pieprz mielony
sól
mąka do wałkowania ciasta
białko
kminek lub sezam

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę i robimy w niej dołek, do którego kładziemy rozdrobnione drożdże, cukier i małą ilość letniego piwa. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczyn lekko wyrósł.
Następnie dodajemy sól, olej (smalec), trochę pieprzu i pozostałe letnie piwo. Wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto, które znowu pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta kroimy mniejsze kawałki i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy z nich krążki. Układamy je na blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy sezamem lub kminkiem i pieczemy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012