Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pizza

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

ciasto:
1kg mąki
25g drożdży
5 łyżek granulowanego mleka
1 łyżka cukru
1i1/2 łyżeczki soli
600ml. ciepłej wody

sos:
koncentrat pomidorowy
kilka łyżek wody
oregano
szczypta soli i cukru


Dodatki:
ser
+ cokolwiek lubisz....warzywa, mięso, owoce....pełna dowolność

Sposób przygotowania:

Ja robię ciasto bez wstępnego przygotowywania zaczynu w mikserze z łopatką w kształcie litery S....specjalnie do wyrabiania ciast drożdżowych. Bez specjalnego miksera też można:)
Wszystkie składniki łącze i wyrabiam przez kilka minut aż ciasto staje się gładkie, elastyczne i nie klei się. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20min. aż drożdże zaczną pracować.
Przepis wystarcza na 4 duże pizze więc można go odpowiednio, proporcjonalnie pomniejszać i powiększać w zależności od potrzeb.
Pizze należy wypiekać w dobrze nagrzanym piekarniku, idealnie by było piec ją na kamieniu ale zwykła blaszka też da radę.
Żeby zrobić pyszną domową pizze wcale nie trzeba być profesjonalnym pizzerem, można troszkę po-oszukiwać i rozwałkować ciasto wałkiem...
Jeżeli chcecie żeby wasza pizza była okrągła to radzę przed wyrastaniem ciasto podzielić na 4 i uformować ładne kulki. Im od okrąglejszej formy zaczynamy tym większa szansa że efekt końcowy też będzie okrągły
Pamiętajcie że kształt nie wpływa na smak i nie załamujcie rąk jeżeli Wasza 1 pizza będzie nieforemna...
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem bazowym pamiętając żeby zostawić czyste brzegi (ok 1 cm) .... nie posmarowane części ciasta bardziej wyrosną tworząc barierę dla topniejącego sera ( nie ucieknie nam z pizzy) i będą puszyste i chrupiące
Z dodatków obowiązkowy jest tylko ser....reszta to już absolutna dowolność.
W dobrze nagrzanym piecu pizza potrzebuje zaledwie kilka minut, dobrze widać kiedy jest gotowa...ser się rozpuszcza a brzegi są złociste :)
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012