Przepisy: Kuchnie świata
Placek ziemniaczany z mięsem wędzonym i sosem czosnkowym
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
750 g ziemniaków
350 g mięsa wędzonego lub szynki
1–2 jajka
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
150 ml mleka
200 g smalcu wieprzowego
sól
pieprz mielony
kminek 4-6 ząbków czosnku
majeranek
na sos czosnkowy:
50 g miałkiej mąki
50 g masła
500 ml wywaru z kości lub wody
10 ząbków czosnku
sól
350 g mięsa wędzonego lub szynki
1–2 jajka
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
150 ml mleka
200 g smalcu wieprzowego
sól
pieprz mielony
kminek 4-6 ząbków czosnku
majeranek
na sos czosnkowy:
50 g miałkiej mąki
50 g masła
500 ml wywaru z kości lub wody
10 ząbków czosnku
sól
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na drobnej tarce.
Odlewamy nadmiar wody i zalewamy je ogrzanym mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, w kostki pokrojone mięso wędzone lub szynkę, majeranek i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni na rozgrzanym smalcu smażymy z obu stron małe placuszki.
Z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę, którą stale mieszając podlewamy wywarem. Powstały gęsty sos solimy i dodajemy do niego czosnek pokrojony w grubsze plasterki. Powoli gotujemy jeszcze około 15 minut.
Na jedną porcję będziemy potrzebujemy 5 lub 6 placków, polanych przed podaniem sosem czosnkowym.
Odlewamy nadmiar wody i zalewamy je ogrzanym mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, w kostki pokrojone mięso wędzone lub szynkę, majeranek i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni na rozgrzanym smalcu smażymy z obu stron małe placuszki.
Z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę, którą stale mieszając podlewamy wywarem. Powstały gęsty sos solimy i dodajemy do niego czosnek pokrojony w grubsze plasterki. Powoli gotujemy jeszcze około 15 minut.
Na jedną porcję będziemy potrzebujemy 5 lub 6 placków, polanych przed podaniem sosem czosnkowym.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.