Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Placek ziemniaczany z mięsem wędzonym i sosem czosnkowym

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

750 g ziemniaków
350 g mięsa wędzonego lub szynki
1–2 jajka
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
150 ml mleka
200 g smalcu wieprzowego
sól
pieprz mielony
kminek 4-6 ząbków czosnku
majeranek

na sos czosnkowy:
50 g miałkiej mąki
50 g masła
500 ml wywaru z kości lub wody
10 ząbków czosnku
sól

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na drobnej tarce.
Odlewamy nadmiar wody i zalewamy je ogrzanym mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, w kostki pokrojone mięso wędzone lub szynkę, majeranek i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na patelni na rozgrzanym smalcu smażymy z obu stron małe placuszki.

Z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę, którą stale mieszając podlewamy wywarem. Powstały gęsty sos solimy i dodajemy do niego czosnek pokrojony w grubsze plasterki. Powoli gotujemy jeszcze około 15 minut.

Na jedną porcję będziemy potrzebujemy 5 lub 6 placków, polanych przed podaniem sosem czosnkowym.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012