Placki ziemniaczane z kapuścianym ragú

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g ugotowanych, obranych ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia

Kapuściane ragú:

500 g kapusty włoskiej
100 g słoniny
200 g grzybów
100 ml śmietany
sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na tarce i wraz z pozostałymi składnikami wyrobiamy dość gęste ciasto. Z ciasta rozwałkowujemy placek o grubości 1 cm (podsypujemy mąką), z którego kubkiem wykrajamy kółka i na smalcu z obu stron opiekamy na złoty kolor.

Kapuściane ragú – kapustę opiekamy na smalcu, razem z grzybami i słoniną, zalewamy śmietaną i lekko gotujemy, aż część śmietany odparuje. W razie potrzeby ragú doprawiamy solą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012