Przepisy: Kuchnie świata
Placki ziemniaczane z kapuścianym ragú
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g ugotowanych, obranych ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia
Kapuściane ragú:
500 g kapusty włoskiej
100 g słoniny
200 g grzybów
100 ml śmietany
sól
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
2 jajka
sól
smalec lub olej do smażenia
Kapuściane ragú:
500 g kapusty włoskiej
100 g słoniny
200 g grzybów
100 ml śmietany
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce i wraz z pozostałymi składnikami wyrobiamy dość gęste ciasto. Z ciasta rozwałkowujemy placek o grubości 1 cm (podsypujemy mąką), z którego kubkiem wykrajamy kółka i na smalcu z obu stron opiekamy na złoty kolor.
Kapuściane ragú – kapustę opiekamy na smalcu, razem z grzybami i słoniną, zalewamy śmietaną i lekko gotujemy, aż część śmietany odparuje. W razie potrzeby ragú doprawiamy solą.
Kapuściane ragú – kapustę opiekamy na smalcu, razem z grzybami i słoniną, zalewamy śmietaną i lekko gotujemy, aż część śmietany odparuje. W razie potrzeby ragú doprawiamy solą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.