Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Placki ziemniaczane

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa

Okazje: piknik, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
50 ml mleka
100 g miałkiej mąki
1 jajko
2 ząbki czosnku
szczypta soli
majeranek
pieprz
200 ml oleju do smażenia lub 200 g smalcu
czosnek

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki trzeba zetrzeć na drobnej tarce, pozostawić na pewien czas, następnie odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, starty czosnek, sól, rozdrobniony w palcach majeranek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej (może być smalec wieprzowy) i rozgrzewamy. Placki smażymy z obu stron, na złoty kolor. Placki odsączamy z tłuszczu na serwetce i od razu podajemy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012