Przepisy: Kuchnie świata
Polędwiczki wołowe w śmietanie
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
750 g polędwicy wołowej (lub mięso wołowe tylne)
150 g marchwi
150 g selera
75 g pietruszki
1 większa cebula
50 g słoniny pokrojonej w wąskie paseczki
150 g masła
sól
pieprz mielony
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe
szczypta tymianku
sok z cytryny
cukier
100 g pełnotłustej musztardy
2łyżki miałkiej mąki
250 ml bitej śmietany
ewent. mleko do rozrzedzenia
cytryna pokrojona w plasterki
borówki z kompotu
150 g marchwi
150 g selera
75 g pietruszki
1 większa cebula
50 g słoniny pokrojonej w wąskie paseczki
150 g masła
sól
pieprz mielony
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe
szczypta tymianku
sok z cytryny
cukier
100 g pełnotłustej musztardy
2łyżki miałkiej mąki
250 ml bitej śmietany
ewent. mleko do rozrzedzenia
cytryna pokrojona w plasterki
borówki z kompotu
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i oczyszczone mięso szpikujemy słoniną, solimy, dodajemy pieprzu, posypujemy pokrojoną cebulą, oczyszczoną startą włoszczyzną, przyprawami, kropimy sokiem z cytryny i polewamy rozpuszczonym masłem.
Pozostawiamy na jeden dzień w lodówce.
Na drugi dzień mięso podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe.
Rondel z włoszczyzną następnie umieścimy na kuchence i powoli zagotujemy. Dodamy musztardę, posypiemy ok. 2 łyżkami miałkiej mąki, obsmażymy krótko. Zalejemy bitą śmietaną i na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, pogotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzimy go mlekiem. Na końcu przecedzimy. Do smaku posolimy, dodamy soku z cytryny lub dosłodzimy. Do podkreślenia smaku możemy dodać do sosu trochę karmelu. (łyżkę cukru karmelizujemy. Kiedy cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, dodamy troszkę wody i zagotujemy.)
Mięso pokroimy przez włókna na pojedyncze porcje, dodamy je z powrotem do sosu i podgrzejemy. Podajemy ozdobione plastrem cytryny i borówkami.
Dodatki:
Knedle bułczane lub drożdżowe
Pozostawiamy na jeden dzień w lodówce.
Na drugi dzień mięso podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe.
Rondel z włoszczyzną następnie umieścimy na kuchence i powoli zagotujemy. Dodamy musztardę, posypiemy ok. 2 łyżkami miałkiej mąki, obsmażymy krótko. Zalejemy bitą śmietaną i na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, pogotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzimy go mlekiem. Na końcu przecedzimy. Do smaku posolimy, dodamy soku z cytryny lub dosłodzimy. Do podkreślenia smaku możemy dodać do sosu trochę karmelu. (łyżkę cukru karmelizujemy. Kiedy cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, dodamy troszkę wody i zagotujemy.)
Mięso pokroimy przez włókna na pojedyncze porcje, dodamy je z powrotem do sosu i podgrzejemy. Podajemy ozdobione plastrem cytryny i borówkami.
Dodatki:
Knedle bułczane lub drożdżowe
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.