Polędwiczki wołowe w śmietanie

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

750 g polędwicy wołowej (lub mięso wołowe tylne)
150 g marchwi
150 g selera
75 g pietruszki
1 większa cebula
50 g słoniny pokrojonej w wąskie paseczki
150 g masła
sól
pieprz mielony
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe
szczypta tymianku
sok z cytryny
cukier
100 g pełnotłustej musztardy
2łyżki miałkiej mąki
250 ml bitej śmietany
ewent. mleko do rozrzedzenia
cytryna pokrojona w plasterki
borówki z kompotu

Sposób przygotowania:

Odżyłowane i oczyszczone mięso szpikujemy słoniną, solimy, dodajemy pieprzu, posypujemy pokrojoną cebulą, oczyszczoną startą włoszczyzną, przyprawami, kropimy sokiem z cytryny i polewamy rozpuszczonym masłem.

Pozostawiamy na jeden dzień w lodówce.

Na drugi dzień mięso podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy w piekarniku do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe.

Rondel z włoszczyzną następnie umieścimy na kuchence i powoli zagotujemy. Dodamy musztardę, posypiemy ok. 2 łyżkami miałkiej mąki, obsmażymy krótko. Zalejemy bitą śmietaną i na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, pogotujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzimy go mlekiem. Na końcu przecedzimy. Do smaku posolimy, dodamy soku z cytryny lub dosłodzimy. Do podkreślenia smaku możemy dodać do sosu trochę karmelu. (łyżkę cukru karmelizujemy. Kiedy cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, dodamy troszkę wody i zagotujemy.)

Mięso pokroimy przez włókna na pojedyncze porcje, dodamy je z powrotem do sosu i podgrzejemy. Podajemy ozdobione plastrem cytryny i borówkami.
Dodatki:
Knedle bułczane lub drożdżowe

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012