Przepisy: Kuchnie świata
Polenta z kremem z sera castelmagno
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 g mąki kukurydzianej
3 l wody
½ l śmietany
225 g sera castelmagno*
5 łyżek parmezanu
20 g masła
sól i pieprz
3 l wody
½ l śmietany
225 g sera castelmagno*
5 łyżek parmezanu
20 g masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę, po czym stopniowo wsypywać do niej mąkę kukurydzianą, nie przestając jej mieszać i gotować przez około 45 minut dopóki nie zacznie odklejać się od ścianek garnka. Dodać ser castelmagno i wymieszać dobrze do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć polentę do formy i pozostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser castelmagno i starty
parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać wszystko do uzyskania miękkiej masy.
Pokroić polentę na kawałki i przełożyć do wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy do pieczenia. Na wierzch wyłożyć krem serowy i zapiekać wszystko przez około 10 minut w temperaturze 200°C (krem powinien się przyrumienić).
Wyjąć z piekarnika i podawać kawałki polenty na ciepło.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser castelmagno i starty
parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać wszystko do uzyskania miękkiej masy.
Pokroić polentę na kawałki i przełożyć do wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy do pieczenia. Na wierzch wyłożyć krem serowy i zapiekać wszystko przez około 10 minut w temperaturze 200°C (krem powinien się przyrumienić).
Wyjąć z piekarnika i podawać kawałki polenty na ciepło.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.