Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Polenta z kremem z sera castelmagno

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 g mąki kukurydzianej
3 l wody
½ l śmietany
225 g sera castelmagno*
5 łyżek parmezanu
20 g masła
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę, po czym stopniowo wsypywać do niej mąkę kukurydzianą, nie przestając jej mieszać i gotować przez około 45 minut dopóki nie zacznie odklejać się od ścianek garnka. Dodać ser castelmagno i wymieszać dobrze do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć polentę do formy i pozostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser castelmagno i starty
parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać wszystko do uzyskania miękkiej masy.

Pokroić polentę na kawałki i przełożyć do wysmarowanej
masłem żaroodpornej formy do pieczenia. Na wierzch wyłożyć krem serowy i zapiekać wszystko przez około 10 minut w temperaturze 200°C (krem powinien się przyrumienić).
Wyjąć z piekarnika i podawać kawałki polenty na ciepło.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012