Prosta warzywna zapiekanka z fetą.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia grecka

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:


- 1 duża papryka (ja użyłam czerwonej- akcent kolorystyczny ;))
- 1 duża cebula
-1 duża cukinia
- 1 duże jabłko
- 6 małych młodych ziemniaków
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 180 g sera feta

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa ( i jabłko) myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki.
2. Rozrzucamy ząbki czosnku, pestki słonecznika i suszoną żurawinę po warzywach. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.
3. Fetę kruszymy w palcach na naszą zapiekankę. Jeżeli chcemy wykorzystać inny ser (np. mozzarellę) dodajmy go na 5 minut przed wyjęciem, by nie utworzyła się skorupa, a wszystko przyjemnie się ciągnęło.
4. Całość pieczemy przez 30 minut. Nie solimy, ponieważ feta już jest słona. Opcjonalnie dodajemy pieprz do smaku


Zapraszamy na nasz blog : http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012