Przepisy: Kuchnie świata
Prosta warzywna zapiekanka z fetą.
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia grecka
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 1 duża papryka (ja użyłam czerwonej- akcent kolorystyczny ;))
- 1 duża cebula
-1 duża cukinia
- 1 duże jabłko
- 6 małych młodych ziemniaków
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 180 g sera feta
Sposób przygotowania:
2. Rozrzucamy ząbki czosnku, pestki słonecznika i suszoną żurawinę po warzywach. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.
3. Fetę kruszymy w palcach na naszą zapiekankę. Jeżeli chcemy wykorzystać inny ser (np. mozzarellę) dodajmy go na 5 minut przed wyjęciem, by nie utworzyła się skorupa, a wszystko przyjemnie się ciągnęło.
4. Całość pieczemy przez 30 minut. Nie solimy, ponieważ feta już jest słona. Opcjonalnie dodajemy pieprz do smaku
Zapraszamy na nasz blog : http://iloffood.blogspot.com/
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.