Przepisy: Kuchnie świata
Ryż smażony z kminkiem
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia arabska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: janmega
-
Składniki:
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego kminku
3 goździki
3 zielone kardamony
2 pałeczki cynamonowe
4 ziarnka pieprzu
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Dolać wodę i doporwadzić do wrzenia gotując na średnim ogniu, aż spod pokrywki będzie się wydobywać para. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, a cała woda wchłonięta. Przełożyć ryż na ciepły półmisek i podawać natychmiast z pozostała częścią cebuli.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.