Przepisy: Kuchnie świata
Ryż zapiekany z kiełbasą, groszkiem i karczochami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
350 g ryżu Parboiled
200 g surowej kiełbasy
80 g zielonego groszku
3 karczochy
1 mała cebula
1 warzecha bulionu warzywnego
15 g suszonych grzybów
3 łyżki parmezanu
70 g masła
150 ml białego wina
200 g surowej kiełbasy
80 g zielonego groszku
3 karczochy
1 mała cebula
1 warzecha bulionu warzywnego
15 g suszonych grzybów
3 łyżki parmezanu
70 g masła
150 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z 40 g
masła. Do cebuli dodać rozdrobnioną kiełbasę, zielony
groszek, karczochy oczyszczone z twardych liści i pokrojone
w cząstki, bulion warzywny oraz grzyby uprzednio namoczone i odciśnięte (zachować wodę z moczenia).
Wszystkie składniki dusić przez około 30 minut na średnim ogniu.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (5 minut), odcedzić go i przełożyć do sosu z kiełbasą i warzywami. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe masło, starty parmezan, pieprz, białe wino i 10 łyżek wody, w której
wcześniej moczyły się grzyby.
Przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Po 10 minutach zapiekania przemieszać ryż. Gdy zapiekanka ryżowa będzie gotowa,
wyjąć ją z piekarnika i serwować na gorąco.
masła. Do cebuli dodać rozdrobnioną kiełbasę, zielony
groszek, karczochy oczyszczone z twardych liści i pokrojone
w cząstki, bulion warzywny oraz grzyby uprzednio namoczone i odciśnięte (zachować wodę z moczenia).
Wszystkie składniki dusić przez około 30 minut na średnim ogniu.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (5 minut), odcedzić go i przełożyć do sosu z kiełbasą i warzywami. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe masło, starty parmezan, pieprz, białe wino i 10 łyżek wody, w której
wcześniej moczyły się grzyby.
Przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Po 10 minutach zapiekania przemieszać ryż. Gdy zapiekanka ryżowa będzie gotowa,
wyjąć ją z piekarnika i serwować na gorąco.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.