Przepisy: Kuchnie świata
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,
Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Kasjopea
-
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym
pół czerwonej cebuli
kilka czarnych oliwek
szczypiorek
sól i pieprz
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
pół łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. Ułożyć na półmisku w rozetkę. Na ziemniaki wyłożyć odsączonego tuńczyka. Rozrzucić pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i kilka czarnych oliwek.
Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki tak, aby uzyskać jedną konsystencję. Doprawić dressing odrobiną soli i pieprzu. Polać nim sałatkę. Na koniec oprószyć danie świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.