
Przepisy: Kuchnie świata
Śledzik pod pierzynką (szuba)
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: bezglutenowa
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, inne,
- Autor: alina_leska
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						buraki - 4-5 szt. 
ziemniaki - 4-5 szt.
jajka - 3 całe + 2 żółtka
cebula czerwona - 1 szt. (duża)
450 g śledzie a'la Matyas - 450 g
majonez (najlepiej ręcznie robiony)- 450 ml
sól, cukier, ocet balsamiczny
				
				
			ziemniaki - 4-5 szt.
jajka - 3 całe + 2 żółtka
cebula czerwona - 1 szt. (duża)
450 g śledzie a'la Matyas - 450 g
majonez (najlepiej ręcznie robiony)- 450 ml
sól, cukier, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
			Szuba, polska nazwa - Śledzik pod pierzynką    
Gotujemy buraki (3-4 średnie), ziemniaki (3-4 średnie), jajka (3 całe + 2 żółtka do dekoracji)
Cebulę (1 duża czerwona) drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli, octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy)
Śledzik (350-400 g a'la Matyas) siekamy w drobną kostkę
Majonez (450 ml, można pół na pół ze śmietaną) wykładamy do woreczka (na przykład woreczki do zamrażania ze struną pojemnością 1 litr), w rogu robimy bardzo małą dziurkę
2 sposoby podania:
1. Na płaskim talerzu w kształcie „tortu” – szuba uroczysta
2. W przezroczystym pojemniku – praktyczny wariant, też efektownie wygląda, bo widoczne są warstwy.
Ważne:
Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając tarkę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.
Jedna warstwa = około 1 cm
Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.
Po każdej warstwie robimy „siatkę" z majonezu
Kolejność warstw:
1. Kartofle
2. Śledzik pokrojony w kostkę
3. Cebula czerwona
4. Jajka
5. Buraki
Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
		
		
	Gotujemy buraki (3-4 średnie), ziemniaki (3-4 średnie), jajka (3 całe + 2 żółtka do dekoracji)
Cebulę (1 duża czerwona) drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli, octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy)
Śledzik (350-400 g a'la Matyas) siekamy w drobną kostkę
Majonez (450 ml, można pół na pół ze śmietaną) wykładamy do woreczka (na przykład woreczki do zamrażania ze struną pojemnością 1 litr), w rogu robimy bardzo małą dziurkę
2 sposoby podania:
1. Na płaskim talerzu w kształcie „tortu” – szuba uroczysta
2. W przezroczystym pojemniku – praktyczny wariant, też efektownie wygląda, bo widoczne są warstwy.
Ważne:
Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając tarkę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.
Jedna warstwa = około 1 cm
Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.
Po każdej warstwie robimy „siatkę" z majonezu
Kolejność warstw:
1. Kartofle
2. Śledzik pokrojony w kostkę
3. Cebula czerwona
4. Jajka
5. Buraki
Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.









 zaloguj się przez Facebook







		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.