Przepisy: Kuchnie świata
Śledzik pod pierzynką (szuba)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia ukraińska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: bezglutenowa
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, inne,
- Autor: alina_leska
-
Składniki:
buraki - 4-5 szt.
ziemniaki - 4-5 szt.
jajka - 3 całe + 2 żółtka
cebula czerwona - 1 szt. (duża)
450 g śledzie a'la Matyas - 450 g
majonez (najlepiej ręcznie robiony)- 450 ml
sól, cukier, ocet balsamiczny
ziemniaki - 4-5 szt.
jajka - 3 całe + 2 żółtka
cebula czerwona - 1 szt. (duża)
450 g śledzie a'la Matyas - 450 g
majonez (najlepiej ręcznie robiony)- 450 ml
sól, cukier, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Szuba, polska nazwa - Śledzik pod pierzynką
Gotujemy buraki (3-4 średnie), ziemniaki (3-4 średnie), jajka (3 całe + 2 żółtka do dekoracji)
Cebulę (1 duża czerwona) drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli, octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy)
Śledzik (350-400 g a'la Matyas) siekamy w drobną kostkę
Majonez (450 ml, można pół na pół ze śmietaną) wykładamy do woreczka (na przykład woreczki do zamrażania ze struną pojemnością 1 litr), w rogu robimy bardzo małą dziurkę
2 sposoby podania:
1. Na płaskim talerzu w kształcie „tortu” – szuba uroczysta
2. W przezroczystym pojemniku – praktyczny wariant, też efektownie wygląda, bo widoczne są warstwy.
Ważne:
Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając tarkę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.
Jedna warstwa = około 1 cm
Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.
Po każdej warstwie robimy „siatkę" z majonezu
Kolejność warstw:
1. Kartofle
2. Śledzik pokrojony w kostkę
3. Cebula czerwona
4. Jajka
5. Buraki
Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Gotujemy buraki (3-4 średnie), ziemniaki (3-4 średnie), jajka (3 całe + 2 żółtka do dekoracji)
Cebulę (1 duża czerwona) drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli, octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy)
Śledzik (350-400 g a'la Matyas) siekamy w drobną kostkę
Majonez (450 ml, można pół na pół ze śmietaną) wykładamy do woreczka (na przykład woreczki do zamrażania ze struną pojemnością 1 litr), w rogu robimy bardzo małą dziurkę
2 sposoby podania:
1. Na płaskim talerzu w kształcie „tortu” – szuba uroczysta
2. W przezroczystym pojemniku – praktyczny wariant, też efektownie wygląda, bo widoczne są warstwy.
Ważne:
Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając tarkę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.
Jedna warstwa = około 1 cm
Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.
Po każdej warstwie robimy „siatkę" z majonezu
Kolejność warstw:
1. Kartofle
2. Śledzik pokrojony w kostkę
3. Cebula czerwona
4. Jajka
5. Buraki
Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki.
Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.