Przepisy: Kuchnie świata
Słodka pikanteria czyli malinowe galaretki z chilli
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Liczba osób: 2 osoby
Dieta: inna
Głowne składniki: owoce
Okazje: urodziny, afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: inne
- Autor: Slodkierozmyslania
-
Składniki:
Galaretka:
125 g malin
2 szczypty chilli
150 ml wody z sokiem malinowym
1/2 laski laski cynamonu
25 g g cukru
2 łyżeczki żelatyny
polewa:
50 posiekanej gorzkiej czkolady
15 g tłuszczu kokosowego (dałam mleczko)
15 g płatkow migdałowych uprażonych na patelni
Ciasto:
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g dobrze pokruszonych płatków kukurydzianych
125 g malin
2 szczypty chilli
150 ml wody z sokiem malinowym
1/2 laski laski cynamonu
25 g g cukru
2 łyżeczki żelatyny
polewa:
50 posiekanej gorzkiej czkolady
15 g tłuszczu kokosowego (dałam mleczko)
15 g płatkow migdałowych uprażonych na patelni
Ciasto:
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g dobrze pokruszonych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
Formę 15 na 15 wyłozyć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia. Roztopić czekoladę i wymieszać z płatkami, przełozyć do formy, ugnieść i wsadzic do lodówki.
Zrobic galaretkę:
Maliny i chilli łączymy z wodą z sokiem malinowym, cynamonem, cukrem, i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. . Przecedzamy wszystko przez sitko do osobnego naczynia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w odrobinie soku, dodajmy troche gorącego, mieszamy wszystko razemStudzimy. Gdy lekko zacznie tężeć zalewamy tym ciasto, i wkladamy z powrotem do lodówki na jakies 2,3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę z tłuszczem kokosowym i polewamy nim galaretkę, rozprowadzając równomienie. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi
Zrobic galaretkę:
Maliny i chilli łączymy z wodą z sokiem malinowym, cynamonem, cukrem, i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. . Przecedzamy wszystko przez sitko do osobnego naczynia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w odrobinie soku, dodajmy troche gorącego, mieszamy wszystko razemStudzimy. Gdy lekko zacznie tężeć zalewamy tym ciasto, i wkladamy z powrotem do lodówki na jakies 2,3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę z tłuszczem kokosowym i polewamy nim galaretkę, rozprowadzając równomienie. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.