Przepisy: Kuchnie świata
Soczewica z kaszą jaglaną
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
200 g soczewicy
200 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
100 g smalcu, najlepiej gęsiego mielony pieprz
sól
majeranek
tarty kminek
200 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
100 g smalcu, najlepiej gęsiego mielony pieprz
sól
majeranek
tarty kminek
Sposób przygotowania:
Soczewicę dokładnie płuczemy i na przez kilka godzin moczymy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy na półmiękko i dodajemy do niej przebrane, dwukrotnie sparzone wrzątkiem jagły. Razem gotujemy do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu i wrzucamy do soczewicy z kaszą jaglaną, razem z wyciśniętym czosnkiem, mielonym pieprzem, tartym kminkiem i solą. Dokładnie mieszamy, nakładamy do natłuszczonej smalcem brytfanny i w rozgrzanym piekarniku pieczemy około 25 minut w 180 °C.
Dodatki:
chleb lub bułki, warzywa konserwowe
Dodatki:
chleb lub bułki, warzywa konserwowe
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.