Przepisy: Kuchnie świata
Sos pomidorowy z mięsem wołowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby, inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
500 g przedniego mięsa wołowego
1 niewielka cebula
2 łyżka masła
4 ziarnka pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy 200 g przecieru pomidorowego
200 ml keczupu
sól
cukier do smaku
przyprawa do piernika
1 niewielka cebula
2 łyżka masła
4 ziarnka pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy 200 g przecieru pomidorowego
200 ml keczupu
sól
cukier do smaku
przyprawa do piernika
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy wodą, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Jeśli potrzeba dolewamy wodę, abyśmy mieli około litra wywaru.
W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim delikatnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy, dopóki cebula stanie się miękka. Dodajemy przecier pomidorowy, keczup i przyprawę do piernika. Następnie zagęszczamy mąką, rozrobioną w zimnej wodzie i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy cukrem i solą.
Mięso dzielimy na plastry i na talerzu polewamy sosem pomidorowym.
Podajemy z knedlami bułczanymi lub makaronem czy łazankami.
W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim delikatnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy, dopóki cebula stanie się miękka. Dodajemy przecier pomidorowy, keczup i przyprawę do piernika. Następnie zagęszczamy mąką, rozrobioną w zimnej wodzie i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy cukrem i solą.
Mięso dzielimy na plastry i na talerzu polewamy sosem pomidorowym.
Podajemy z knedlami bułczanymi lub makaronem czy łazankami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.