Sto ziół (Centerbe)

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

0,5 l alkoholu 95%
4 listki werbeny cytrynowej
4 listki laurowe
4 listki mięty
4 listki szałwii
4 listki bazylii
8 szpilek rozmarynu
4 jagody jałowca
4 goździki
1 kawałek cynamonu
0,5 łyżki nasion kopru włoskiego
0,5 łyżki czarnej herbaty
0,5 łyżki kwiatów rumianku
1 cytryna

Sposób przygotowania:

Wszystkie świeże zioła dokładnie umyć i osuszyć, uważając, by ich nie połamać ani nie zgnieść, gdyż ich naruszenie spowoduje uwolnienie się aromatu, który mają pozostawić w nalewce.

Tak przygotowane świeże zioła oraz korzenie włożyć do naczynia z alkoholem. Dodać skórkę z cytryny i odstawić do macerowania na 7 dni, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, dodać gorący jeszcze syrop, gotowany przez 5 minut z wody i z cukru.

Całość pozostawić do wystygnięcia, odstawiając na dobę, po czym przecedzić i zlać do butelek.

Pozostawić na dojrzewanie przez 3 miesiące. Spożyć przed upływem 2 lat, licząc od pierwszego dnia przygotowania. Nalewka Stu ziół (Centerbe) istnieje w wielu postaciach, nieco różniących się w składzie i w metodzie przygotowania. Jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, który pije się w postaci czystej (można też nieco rozcieńczyć)

PRZEPIS I ZDJĘCIE - WYDAWNICTWO JEDNOŚĆ www.jwdnosc.com.pl

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012