
Przepisy: Kuchnie świata
Sto ziół (Centerbe)
- łatwe
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: inne
- Autor: SuperKuchnia
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						0,5 l alkoholu 95%
4 listki werbeny cytrynowej
4 listki laurowe
4 listki mięty
4 listki szałwii
4 listki bazylii
8 szpilek rozmarynu
4 jagody jałowca
4 goździki
1 kawałek cynamonu
0,5 łyżki nasion kopru włoskiego
0,5 łyżki czarnej herbaty
0,5 łyżki kwiatów rumianku
1 cytryna
				
				
			4 listki werbeny cytrynowej
4 listki laurowe
4 listki mięty
4 listki szałwii
4 listki bazylii
8 szpilek rozmarynu
4 jagody jałowca
4 goździki
1 kawałek cynamonu
0,5 łyżki nasion kopru włoskiego
0,5 łyżki czarnej herbaty
0,5 łyżki kwiatów rumianku
1 cytryna
Sposób przygotowania:
			Wszystkie świeże zioła dokładnie umyć i osuszyć, uważając, by ich nie połamać ani nie zgnieść, gdyż ich naruszenie spowoduje uwolnienie się aromatu, który mają pozostawić w nalewce.
Tak przygotowane świeże zioła oraz korzenie włożyć do naczynia z alkoholem. Dodać skórkę z cytryny i odstawić do macerowania na 7 dni, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, dodać gorący jeszcze syrop, gotowany przez 5 minut z wody i z cukru.
Całość pozostawić do wystygnięcia, odstawiając na dobę, po czym przecedzić i zlać do butelek.
Pozostawić na dojrzewanie przez 3 miesiące. Spożyć przed upływem 2 lat, licząc od pierwszego dnia przygotowania. Nalewka Stu ziół (Centerbe) istnieje w wielu postaciach, nieco różniących się w składzie i w metodzie przygotowania. Jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, który pije się w postaci czystej (można też nieco rozcieńczyć)
PRZEPIS I ZDJĘCIE - WYDAWNICTWO JEDNOŚĆ www.jwdnosc.com.pl
		
		
	Tak przygotowane świeże zioła oraz korzenie włożyć do naczynia z alkoholem. Dodać skórkę z cytryny i odstawić do macerowania na 7 dni, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, dodać gorący jeszcze syrop, gotowany przez 5 minut z wody i z cukru.
Całość pozostawić do wystygnięcia, odstawiając na dobę, po czym przecedzić i zlać do butelek.
Pozostawić na dojrzewanie przez 3 miesiące. Spożyć przed upływem 2 lat, licząc od pierwszego dnia przygotowania. Nalewka Stu ziół (Centerbe) istnieje w wielu postaciach, nieco różniących się w składzie i w metodzie przygotowania. Jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, który pije się w postaci czystej (można też nieco rozcieńczyć)
PRZEPIS I ZDJĘCIE - WYDAWNICTWO JEDNOŚĆ www.jwdnosc.com.pl









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.