Szumawska kulajda z ukrytym jajkiem

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 osoby

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

800 ml wody
300 g ziemniaków
30 g suszonych grzybów
200 ml śmietany do ubicia
1 pęczek świeżego kopru lub 2 łyżki suszonego
5–7 łyżek zasmażki
50 g masła
4 jajka
kminek
sól
biały pieprz
ocet

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby co najmniej na godzinę wcześniej należy namoczyć, najlepiej przez noc.

Ziemniaki czyścimy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której były moczone, solimy, dodajemy pieprz, kminek i gotujemy, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Zalewamy śmietaną, zagęszczamy zasmażką, dodajemy octu do smaku, masła, aby zupa była delikatniejsza i pokrojony koper.

Na lekko osoloną, gotującą się wodę, wbijamy jajka i zagotowujemy tak, aby żółtko pozostało miękkie, otoczone ściętym białkiem. Jajka wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, aby stężały.

Podając, wkładamy do każdej porcji zupy jedno jajko.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012