Przepisy: Kuchnie świata
Szumawska kulajda z ukrytym jajkiem
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
800 ml wody
300 g ziemniaków
30 g suszonych grzybów
200 ml śmietany do ubicia
1 pęczek świeżego kopru lub 2 łyżki suszonego
5–7 łyżek zasmażki
50 g masła
4 jajka
kminek
sól
biały pieprz
ocet
300 g ziemniaków
30 g suszonych grzybów
200 ml śmietany do ubicia
1 pęczek świeżego kopru lub 2 łyżki suszonego
5–7 łyżek zasmażki
50 g masła
4 jajka
kminek
sól
biały pieprz
ocet
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby co najmniej na godzinę wcześniej należy namoczyć, najlepiej przez noc.
Ziemniaki czyścimy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której były moczone, solimy, dodajemy pieprz, kminek i gotujemy, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Zalewamy śmietaną, zagęszczamy zasmażką, dodajemy octu do smaku, masła, aby zupa była delikatniejsza i pokrojony koper.
Na lekko osoloną, gotującą się wodę, wbijamy jajka i zagotowujemy tak, aby żółtko pozostało miękkie, otoczone ściętym białkiem. Jajka wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, aby stężały.
Podając, wkładamy do każdej porcji zupy jedno jajko.
Ziemniaki czyścimy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, w której były moczone, solimy, dodajemy pieprz, kminek i gotujemy, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Zalewamy śmietaną, zagęszczamy zasmażką, dodajemy octu do smaku, masła, aby zupa była delikatniejsza i pokrojony koper.
Na lekko osoloną, gotującą się wodę, wbijamy jajka i zagotowujemy tak, aby żółtko pozostało miękkie, otoczone ściętym białkiem. Jajka wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, aby stężały.
Podając, wkładamy do każdej porcji zupy jedno jajko.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.