Przepisy: Kuchnie świata
Tarta ze szparagami
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa
Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
100g sera pleśniowego typu lazur, roquefort, Saint agur
100g sera pleśniowego typu brie, camembert
3-4 duże, zielone szparagi
zioła prowansalskie
tymianek
masło do natłuszczenia formy
1 jajko
Sposób przygotowania:
Szparagi opłukać, odciąć białe końcówki, jeśli są. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem francuskim dno i brzegi na wysokość dwóch centymetrów. Szparagi przeciąć w 1/3 wysokości. Sery pokroić w kostkę, wyłożyć nimi ciasto, na tym ułożyć szparagi, posypać ziołami i odrobiną tymianku. Brzegi ciasta lekko zawinąć do środka. Jajko rozbełtać w misce widelcem, przy pomocy pędzelka posmarować nim brzegi ciasta francuskiego. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 30 minut.
Komentarze
Kasjopea | 16-07-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.