Przepisy: Kuchnie świata
Tournedos z sarny z orzechami, duszonymi jabłkami i gruszkami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g combra sarniego
80 g orzechów włoskich i laskowych
80 g masła
20 g bułki tartej
30 g oleju
2 gałązki tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól
duszone jabłka z gruszkami:
400 g jabłek
400 g gruszek
100 g marmolady gruszkowej lub powideł jabłkowych
80 g masła
8 goździków
2 laski cynamonu
40 ml gorzałki
50 g miód
80 g orzechów włoskich i laskowych
80 g masła
20 g bułki tartej
30 g oleju
2 gałązki tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól
duszone jabłka z gruszkami:
400 g jabłek
400 g gruszek
100 g marmolady gruszkowej lub powideł jabłkowych
80 g masła
8 goździków
2 laski cynamonu
40 ml gorzałki
50 g miód
Sposób przygotowania:
Sarninę kroimy na podłużne kawałki, solimy, przyprawiamy pieprzem i siekanym tymiankiem (jeśli mamy suszony, ścieramy go dokładnie palcami), mieszamy z olejem i pozostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc).
Potem mięso opiekamy z obu stron na oleju. Drobno posiekane orzechy mieszamy z masłem i bułką tartą. Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju, obracamy i na porcje mięsa kładziemy orzechową mieszankę. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i powoli dopiekamy.
Duszone jabłka z gruszkami:
Jabłka i gruszki czyścimy, kroimy na duże kawałki i na rozpuszczonym maśle opiekamy. Dodajemy marmoladę, przyprawy, mieszamy, doprawiamy miodem i gorzałką (możemy podpalić), 2–3 minuty dusimy i danie gotowe.
Potem mięso opiekamy z obu stron na oleju. Drobno posiekane orzechy mieszamy z masłem i bułką tartą. Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju, obracamy i na porcje mięsa kładziemy orzechową mieszankę. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i powoli dopiekamy.
Duszone jabłka z gruszkami:
Jabłka i gruszki czyścimy, kroimy na duże kawałki i na rozpuszczonym maśle opiekamy. Dodajemy marmoladę, przyprawy, mieszamy, doprawiamy miodem i gorzałką (możemy podpalić), 2–3 minuty dusimy i danie gotowe.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.