Tournedos z sarny z orzechami, duszonymi jabłkami i gruszkami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g combra sarniego
80 g orzechów włoskich i laskowych
80 g masła
20 g bułki tartej
30 g oleju
2 gałązki tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól

duszone jabłka z gruszkami:
400 g jabłek
400 g gruszek
100 g marmolady gruszkowej lub powideł jabłkowych
80 g masła
8 goździków
2 laski cynamonu
40 ml gorzałki
50 g miód

Sposób przygotowania:

Sarninę kroimy na podłużne kawałki, solimy, przyprawiamy pieprzem i siekanym tymiankiem (jeśli mamy suszony, ścieramy go dokładnie palcami), mieszamy z olejem i pozostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc).

Potem mięso opiekamy z obu stron na oleju. Drobno posiekane orzechy mieszamy z masłem i bułką tartą. Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju, obracamy i na porcje mięsa kładziemy orzechową mieszankę. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i powoli dopiekamy.

Duszone jabłka z gruszkami:

Jabłka i gruszki czyścimy, kroimy na duże kawałki i na rozpuszczonym maśle opiekamy. Dodajemy marmoladę, przyprawy, mieszamy, doprawiamy miodem i gorzałką (możemy podpalić), 2–3 minuty dusimy i danie gotowe.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012