Przepisy: Kuchnie świata
Tyrolskie kluski kładzione Ramsauer Kasnockn w klarowanym maśle
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Głowne składniki: nabiał mąki, kasze , makarony
Sposób przygotowania: gotowane duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
75 dkg mąki
1 jajko (nieobowiązkowo)
sól
masło klarowane lub inny tłuszcz
10 dkg tyrolskiego szarego sera
pietruszka
1 jajko (nieobowiązkowo)
sól
masło klarowane lub inny tłuszcz
10 dkg tyrolskiego szarego sera
pietruszka
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przyrządzić Nockerl (kluski kładzione). Połączyć mąkę z solą oraz wodą (można dodać jajko) rozprowadzić w naczyniu.
Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub jeśli mamy maszynkę do Speztli ciasto przekładać przez maszynkę (można również używać durszlaka z dużymi oczkami).
Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Na patelni sklarować masło. Dodać kluski kładzione i szary tyrolski ser i chwilę podsmażyć.
Wskazówka: Ser można też dodać wcześniej do masy.
Podawać z ciepłą kapustą lub zieloną sałatą, lub też pieczone ziemniaczki ze słoniną. Dodać pietruszkę wedle uznania.
Przepis został umieszczony na stronie dzięki uprzejmości Ramsau am Dachstein
Następnie zagotować posoloną wodę w garnku, do wrzącej wody kłaść porcje ciasta łyżeczką lub jeśli mamy maszynkę do Speztli ciasto przekładać przez maszynkę (można również używać durszlaka z dużymi oczkami).
Gotować 10 min następnie odcedzić i polać zimną wodą. Na patelni sklarować masło. Dodać kluski kładzione i szary tyrolski ser i chwilę podsmażyć.
Wskazówka: Ser można też dodać wcześniej do masy.
Podawać z ciepłą kapustą lub zieloną sałatą, lub też pieczone ziemniaczki ze słoniną. Dodać pietruszkę wedle uznania.
Przepis został umieszczony na stronie dzięki uprzejmości Ramsau am Dachstein
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.