Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Udo zajęcze w sosie śmietanowym z knedlem karlowarskim

  • trudne
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 uda zajęcze
1000 g warzywa korzeniowe (seler, marchew, pietruszka)
cebula
100 g smalcu
100 g cukru
100 g musztardy
100 g cytryny
500 ml białego wina
5 g ziela angielskiego
3 g ziaren pieprzu
3 g listków laurowych
5 g soli
sok z cytryny
100 g miałkiej mąki
1000 ml 33% śmietany

Dekoracja:

200 g świeżych borówek
200 g borówek z kompotu

Sposób przygotowania:

Do garnka z rozgrzanym smalcem wkładamy pokrojone warzywa korzeniowe z cebulą. Podsmażamy, dodajemy trochę cukru, znów podsmażamy, dodajemy musztardę, sok z cytryny i rozkrojoną cytrynę bez skórki.
Następnie dodajemy mięso, opiekamy je z obu stron, zalewamy osoloną wodą i białym winem, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i przez ok 5 godzin konfitujemy.

Po tym czasie mięso wyjmiemy i usuwamy kości. Sos zagęszczamy mąką i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przecedzamy, dodajemy śmietanę i doprawimy do smaku solą, sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem.
Gorącym sosem polewamy mięso i jeszcze powoli ogrzewamy do czasu, aż ugotują się karlowarskie knedle. Dekorujemy borówkami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012