Przepisy: Kuchnie świata
Udziec jagnięcy z kaszą gryczaną i kurkami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 ząbki czosnku
80 g słoniny
sól
pieprz
smalec
1 szalotka
gałązka tymianu
wywar
kasza gryczana:
100 g kaszy gryczanej
30 g suszonych grzybów
200 g kurek lub boczniaków ostrogowatych
1 szalotka
2 ząbki czosnku
smalec
kminek
majeranek
sól
pieprz
masło
Sposób przygotowania:
Grzyby mieszamy z kaszą gryczaną, zalewamy gorącą wodą w stosunku: porcja kaszy i półtorej porcji wody, i pozostawiamy co najmniej na godzinę. Na smalcu opiekamy pokrojoną szalotkę i czosnek, podsmażamy kaszę gryczaną z grzybami, przyprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Kurki lub boczniaki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz kładziemy porcję kaszy gryczanej, plaster mięsa (kroimy w poprzek włókien)i na koniec smażone kurki.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.