Przepisy: Kuchnie świata
Wielkanocna baba z Karyntii z rodzynkami i orzechami oraz miodem
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: Wielkanoc , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kostka świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu
150 g rodzynek
150 g grubo zmielonych orzechów włoskich
150 g cynamonu i cukru
Sposób przygotowania:
Ugniatać ciasto aż do momentu uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (lub do piecyka nastawionego na 50 stopni) na 45 min. Następnie rozwałkować ciasto na powierzchni posypanej wcześniej mąką.
Posmarować ciasto miodem, dodać rodzynki i orzechy, równomiernie rozłożyć. Posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Zwinąć i przełożyć do posmarowanej masłem formy w kształcie babki.
Jeszcze raz postawić pod przykryciem przez 15 min, następnie piec 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.