Yakitori - czyli japońskie szaszłyki

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia japońska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: grillowane, z grilla,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- udka z kurczaka - 4szt
- wątróbka drobiowa - 30dag.
- por ( biało-zielona część, bez liści) - 2szt
- cebula dymka (biało-zielona część, bez piór) - 3 szt
- papryka czerwona - 1szt
- miód wielokwiatowy - 4 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
- sake - 2 łyżki
- mirin (japońskie wino do gotowania ) - 2 łyżki
- sos sojowy jasny - 100ml
- woda - 4 łyżki
- sok wyciśnięty ze startego świeżego korzenia imbiru - 1 łyżka
- patyczki do szaszłyków namoczone co najmniej przez 30 min. w wodzie ( dzięki temu zabiegowi nie będą się tak szybko przypalać)

Sposób przygotowania:

Przygotowamie marynaty:

Do rondla wlewamy 100ml sosu sojowego,4 łyżki wody, 2 łyżki sake, 2 łyżki mirinu, 4 łyżi miodu wielokwiatowego, 1 łyżkę świeżego soku imbirowego oraz dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty do aż cuier się rozpuści a alkohol częściowo odparuje.
Marynatę odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie składników:

Udka z kurczaka filetujemy i kroimy na kawałki ok. 2x3 cm
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i kroimy na kawałki ok. 2x3 cm
Dymkę kroimy na kawałki długości 3cm, paprykę na kawałki o wymiarach ok. 2x2 cm zaś pora na 2 cm kawałki .
Kurczaka, wątróbkę i warzywa umieszczamy w 3 osobnych miseczkach, do każdej z nich wlewamy po 3 łyżki przestudzonej marynaty i odstawiamy na 30 min. do lodówki.

Przygotowanie szaszłyków:
Przygotowujemy 3 rodzaje szaszłyków
- warzywne - z nabijanych naprzemiennie kawałków cebuli dymki i papryki
- z wątróbek
- z mięsa z ud kurczaka i pora ( nabijanie zaczynamy i kończymy porem)
Pozostałą marynatę łączymy z tą która pozostała w miseczkach.
Szaszłyki układamy na grillu i grillujemy ok. 12 minut, pamitająco o częstym przewracaniu i smarowaniu pozostałą marynatą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012