Przepisy: Kuchnie świata
Zapiekanka makaronowa z orzechami i rodzynkami
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
750 g szerokich klusek
6 jajek
200 g cukru
cynamon
sól,
tłuszcz roślinny
100 g rodzynek
100 g orzechów
miód
6 jajek
200 g cukru
cynamon
sól,
tłuszcz roślinny
100 g rodzynek
100 g orzechów
miód
Sposób przygotowania:
Kluski gotujemy w słonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, szczyptę soli i rozpuszczony tłuszcz roślinny. Wszystko mieszamy z kluskami. Na koniec do klusek powoli dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Do natłuszczonej brytfanny, wkładamy połowę klusek, posypujemy rodzynkami, posiekanymi orzechami, polewamy miodem po czym przykrywamy pozostałymi kluskami.
Pieczemy w delikatnie nagrzanym piekarniku około 40 minut na złoty kolor.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, szczyptę soli i rozpuszczony tłuszcz roślinny. Wszystko mieszamy z kluskami. Na koniec do klusek powoli dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Do natłuszczonej brytfanny, wkładamy połowę klusek, posypujemy rodzynkami, posiekanymi orzechami, polewamy miodem po czym przykrywamy pozostałymi kluskami.
Pieczemy w delikatnie nagrzanym piekarniku około 40 minut na złoty kolor.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.