Zapiekanka makaronowa z orzechami i rodzynkami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

750 g szerokich klusek
6 jajek
200 g cukru
cynamon
sól,
tłuszcz roślinny
100 g rodzynek
100 g orzechów
miód

Sposób przygotowania:

Kluski gotujemy w słonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, szczyptę soli i rozpuszczony tłuszcz roślinny. Wszystko mieszamy z kluskami. Na koniec do klusek powoli dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Do natłuszczonej brytfanny, wkładamy połowę klusek, posypujemy rodzynkami, posiekanymi orzechami, polewamy miodem po czym przykrywamy pozostałymi kluskami.

Pieczemy w delikatnie nagrzanym piekarniku około 40 minut na złoty kolor.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012