Przepisy: Kuchnie świata
Zapiekanka ziemniaczana z parmezanem i anchois
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska
Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Kasjopea
-
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois w oleju
1 opakowanie śmietany 12%
duża garść tartego parmezanu lub grana padano
1 szklanka wrzątku
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1/2 tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois w oleju
1 opakowanie śmietany 12%
duża garść tartego parmezanu lub grana padano
1 szklanka wrzątku
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1/2 tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w cienkie plastry. Najlepiej skorzystać z robota kuchennego z tarczą do krojenia. W cienkie plastry kroimy też czerwoną cebulę. Całość przekładamy do naczynia, w którym można zarówno gotować jak i piec.
Dodajemy starty na tarce czosnek, wrzucamy posiekane fileciki anchois, tymianek, startą gałkę muszkatołową, listki laurowe i przyprawy. Nie przesadzajmy z soleniem. Fileciki anchois są dość słone podobnie jak parmezan.
Całość zalewamy dużą szklanką wrzątku i podgrzewamy na kuchni do 10 min. od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietanę i parmezan. Wszystko porządnie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (na czas, w jakim ziemniaki upieką się do miękkości).
Smacznego:)
Zapiekanka to doskonały pomysł na posiłek jednodaniowy lub dodatek do mięs.
Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w cienkie plastry. Najlepiej skorzystać z robota kuchennego z tarczą do krojenia. W cienkie plastry kroimy też czerwoną cebulę. Całość przekładamy do naczynia, w którym można zarówno gotować jak i piec.
Dodajemy starty na tarce czosnek, wrzucamy posiekane fileciki anchois, tymianek, startą gałkę muszkatołową, listki laurowe i przyprawy. Nie przesadzajmy z soleniem. Fileciki anchois są dość słone podobnie jak parmezan.
Całość zalewamy dużą szklanką wrzątku i podgrzewamy na kuchni do 10 min. od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietanę i parmezan. Wszystko porządnie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (na czas, w jakim ziemniaki upieką się do miękkości).
Smacznego:)
Zapiekanka to doskonały pomysł na posiłek jednodaniowy lub dodatek do mięs.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.