Zapiekanka ziemniaczana z parmezanem i anchois

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois w oleju
1 opakowanie śmietany 12%
duża garść tartego parmezanu lub grana padano
1 szklanka wrzątku
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
1/2 tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w cienkie plastry. Najlepiej skorzystać z robota kuchennego z tarczą do krojenia. W cienkie plastry kroimy też czerwoną cebulę. Całość przekładamy do naczynia, w którym można zarówno gotować jak i piec.

Dodajemy starty na tarce czosnek, wrzucamy posiekane fileciki anchois, tymianek, startą gałkę muszkatołową, listki laurowe i przyprawy. Nie przesadzajmy z soleniem. Fileciki anchois są dość słone podobnie jak parmezan.
Całość zalewamy dużą szklanką wrzątku i podgrzewamy na kuchni do 10 min. od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie przypaliły. Pod koniec podgrzewania dodajemy śmietanę i parmezan. Wszystko porządnie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Posypujemy z wierzchu tartym parmezanem, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (na czas, w jakim ziemniaki upieką się do miękkości).

Smacznego:)

Zapiekanka to doskonały pomysł na posiłek jednodaniowy lub dodatek do mięs.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012