Przepisy: Kuchnie świata
Zupa locro z ziemniaków
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , nabiał ,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego lub masła
1 biała cebula, pokrojona w małą kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka zmielonego annato (nadaje pomarańczową barwę)
7 szklanek wody
1 szklanka mleka (można dodać więcej, według uznania)
1 szklanka startego lub rozdrobnionego sera mozzarella
4 łyżki drobno posiekanej kolendry
sól do smaku
Przybranie:
1 szklanka rozdrobnionego sera feta lub startego sera mozzarella
podpiekana kukurydza do smaku
posiekane zielone cebulki dymki
awokado pokrojone w plastry lub kostkę
ostra papryka
Sposób przygotowania:
Dodać ziemniaki do rondla i dobrze wymieszać ze składnikami wcześniej podsmażonymi, gotować ziemniaki około 5 minut.
Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia, gotować aż ziemniaki zmiękną. Użyć tłuczek do ziemniaków, aby roznieść ziemniaki, ale nie wszystkie, gdyż konsystencja zupy locro z ziemniaków powinna być kremowa, ale z kawałeczkami warzywa.
Zmniejszyć temperaturę, dodać mleko, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Można dodać więcej mleka lub wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Dodać soli do smaku, startego lub rozdrobnionego sera i kolendry.
Zupę podawać na gorąco, z awokado, zieloną dymką, rozdrobnionym lub startym serem i ostrą papryką.
Zupa locro z ziemniaków jest klasyczną zupą ekwadorską z ziemniaków i sera. Jest typową zupą z gór, znaną zwłaszcza w Quito i północnej części Ekwadoru, ale znaleźć ją można w całym kraju. Znana jest też jako zupa locro z sera lub zupa locro z Quito. Podobnie jak w przypadku wielu innych tradycyjnych przepisów ekwadorskich, składniki i sposób przygotowania różnią się w zależności od miasta. Niektóre odmiany zawierają kapustę, kukurydzę, orzechy ziemne, etc.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.