Przepisy: Kuchnie świata
Zupa owocowa Rambulice
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: owoce
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 l wody
250–500 g owoców
0,25 l mleka lub 0,25 l gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
badian
cynamon
biszkopt
cukier
250–500 g owoców
0,25 l mleka lub 0,25 l gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
badian
cynamon
biszkopt
cukier
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone owoce kroimy (jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy je) i zagotowujemy w wodzie doprawionej szczyptą soli, badianem i cynamonem. Kiedy owoce rozgotują się, słodzimy do smaku i zagęszczamy słodkim mlekiem lub kwaśną śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Podajemy ze słodkim biszkoptem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.