Przepisy: Kuchnie świata
Zupa serowa z Lasu Bregenckiego ( z Vorarlbergu)
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: nabiał
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
2 cebule
60 g masła
40 g mąki
1/8 l białego wina
½ litra bulionu warzywnego
½ litra mleka
200 g sera Bergkäse (1-roczny)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
śmietana do przystrojenia
60 g masła
40 g mąki
1/8 l białego wina
½ litra bulionu warzywnego
½ litra mleka
200 g sera Bergkäse (1-roczny)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
śmietana do przystrojenia
Sposób przygotowania:
Obrane, pokrojone w kostkę cebule podsmażyć i posypać mąką.
Całość zalać białym winem. Dodać bulion warzywny oraz mleko, gotować stale mieszając. Dodać przyprawy i dusić przez 15 minut. Dodać starty ser. Przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Całość zalać białym winem. Dodać bulion warzywny oraz mleko, gotować stale mieszając. Dodać przyprawy i dusić przez 15 minut. Dodać starty ser. Przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.