Zupa sojowa na ostro

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: niskocholesterolowa

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

pomidory - 1 kg (mogą być z puszki)
soja - 200 g
wywar z warzyw - 0,4 l
papryka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
masło klarowane
koperek
zioła prowansalskie
zmielony pieprz kolorowy, sól

Sposób przygotowania:

Soję opłukać, zamoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie, ugotować z warzywami (wywar z warzyw).

Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną soję, wymieszać i dusić na małym ogniu 3-4 min

Dołożyć pulpę ze świeżych pomidorów, wymieszać dokładnie, dodać zioła prowansalskie, sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, dusić na małym ogniu 20 minut, tak, żeby zupa zgęstniała.

Przed podaniem posypać świeżym koperkiem, ostrą papryką, dodać śmietany według smaku

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012