Przepisy: Kuchnie świata
Zupa z dziczyzny z knedlami lub kluskami
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
80-100 g warzyw korzeniowych
1 mała cebula
ziarna pieprzu
1 jajko
1 łyżka mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1/2 bułki
pietruszka
gałka muszkatołowa
sól
Sposób przygotowania:
Z ugotowanego mięsa usuwamy kości i mięso drobno mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną w drobne kostki bułkę, drobno posiekaną pietruszkę i małą ilość startej gałki muszkatołowej. Mieszamy i formujemy małe knedle lub kluski.
Przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, wkładamy pokrojone w drobne paski warzywa korzeniowe i przygotowane knedle lub kluski. Powoli dogotowujemy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.