Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa z dziczyzny z knedlami lub kluskami

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g mięsa z dziczyzny z kością (karczek, żebra)
80-100 g warzyw korzeniowych
1 mała cebula
ziarna pieprzu
1 jajko
1 łyżka mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1/2 bułki
pietruszka
gałka muszkatołowa
sól

Sposób przygotowania:

Umyte mięso wkładamy do osolonej wody z ziarnami pieprzu i przekrojoną cebulą. Powoli gotujemy do miękkości. Wywar przecedzamy.
Z ugotowanego mięsa usuwamy kości i mięso drobno mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną w drobne kostki bułkę, drobno posiekaną pietruszkę i małą ilość startej gałki muszkatołowej. Mieszamy i formujemy małe knedle lub kluski.

Przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, wkładamy pokrojone w drobne paski warzywa korzeniowe i przygotowane knedle lub kluski. Powoli dogotowujemy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012