Przepisy: Kuchnie świata
Zupa z królika (Podřipska)
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 królik
500 g warzyw korzeniowych
sól
pieprz
natka pietruszki
zasmażka maślana (masło, miałka mąka)
2 cebule
8 ząbków czosnku
majeranek
1,5 l wody
500 g warzyw korzeniowych
sól
pieprz
natka pietruszki
zasmażka maślana (masło, miałka mąka)
2 cebule
8 ząbków czosnku
majeranek
1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wkładamy królika (kości na zupę), dodajemy sól i pieprz, warzywa korzeniowe, cebulę i czosnek. Gotujemy do miękkości. Przecedzamy, obieramy mięso, warzywa kroimy w kostkę.
Wywar zagęszczamy zasmażką maślaną, dodajemy mięso, warzywa, doprawiamy czosnkiem, majerankiem.
Możemy podawać z knedlami wątrobianymi i szerokimi kluskami.
Wywar zagęszczamy zasmażką maślaną, dodajemy mięso, warzywa, doprawiamy czosnkiem, majerankiem.
Możemy podawać z knedlami wątrobianymi i szerokimi kluskami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.