Przepisy: Kuchnie świata
Zupa z mulami i krewetkami
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
16 średnich krewetek
250 g muli
200 g małż vongole
10 pomidorków czereśniowych
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy extra vergine
4 kromki chleba domowego
natka pietruszka
250 g muli
200 g małż vongole
10 pomidorków czereśniowych
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy extra vergine
4 kromki chleba domowego
natka pietruszka
Sposób przygotowania:
Wymyć małże i mule vongole.
Wyjąć krewetki ze skorupy, zachowując końcową część ogona.
Pokroić cienko czosnek oraz papryczkę i podsmażyć je delikatnie na oliwie. Dodać małże vongole, a po chwili mule. Gotować pod przykryciem przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać przekrojone na pół pomidorki oraz
krewetki. Posolić, posypać posiekaną natką pietruszki i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podać danie na opieczonym chlebie z kilkoma mulami wyjętymi z muszli. Pozostałe małże serwować na talerzach.
Wyjąć krewetki ze skorupy, zachowując końcową część ogona.
Pokroić cienko czosnek oraz papryczkę i podsmażyć je delikatnie na oliwie. Dodać małże vongole, a po chwili mule. Gotować pod przykryciem przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać przekrojone na pół pomidorki oraz
krewetki. Posolić, posypać posiekaną natką pietruszki i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podać danie na opieczonym chlebie z kilkoma mulami wyjętymi z muszli. Pozostałe małże serwować na talerzach.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.