Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa z mulami i krewetkami

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

16 średnich krewetek
250 g muli
200 g małż vongole
10 pomidorków czereśniowych
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy extra vergine
4 kromki chleba domowego
natka pietruszka

Sposób przygotowania:

Wymyć małże i mule vongole.

Wyjąć krewetki ze skorupy, zachowując końcową część ogona.

Pokroić cienko czosnek oraz papryczkę i podsmażyć je delikatnie na oliwie. Dodać małże vongole, a po chwili mule. Gotować pod przykryciem przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać przekrojone na pół pomidorki oraz
krewetki. Posolić, posypać posiekaną natką pietruszki i gotować jeszcze przez 3 minuty.

Podać danie na opieczonym chlebie z kilkoma mulami wyjętymi z muszli. Pozostałe małże serwować na talerzach.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012